Мартенска Варна от днес e Франкофония

Мисия Варна

08-03-2011, 15:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Oт днес във Варна започва 41-вото издание на Франкофонията!

Изключително богата и наситена на събития с вкуса на френската деликатност и стил програма предлага Франкофонският център, с подкрепата на Френския културен институт и Община Варна.

Множество конкурси с образователен аспект, литературни, театрални и кино предизвикателства очакват на една ръка разстояние варненци.

По статистически данни броят на франкофоните в морската столица е на път да изпревари София. 20 март е обявен за световен ден на франкофоните от Световната франкофонска асоциация и през целия месец, градът ни ще бъде като културен Кроазет! Е, ще ни липсват елегантните френски ресторантчета и кафенета, но пък, който си носи духа на Франция в сърцето, ще се наслади на обилни количества френска култура.

Конкурсите са един от акцентите на този месец в няколко направления:

Конкурс за рисунка по десетте думи на франкофонията, сред които попадат следните: „въже”, „с”, „приемащ”, „хармонично”, „ръка”, „близък”, определят общата тематичност на творческите провокации с идеята за солидарност. Произведенията на гимназистите трябва да бъдат представени до 19 март във Франкофонския център-Варна, където ще се открие изложба от рисунките на участниците.

Друг тематичен конкурс е „Златното перо” – без ограничения във възрастта, предназначен за ученици с гражданство, различно от френското. Наградният фонд съдържа апетитен дразнител: пътуване до Париж. Конкурсът ще се проведе на 23 март – отново във Франкофонския център–Варна.

Сред другите конкурси, свързани с френската граматика, се открояват: „Маратон по писане 2011”, Литературен конкурс за разказ и новела, където авторите трябва да бъдат на възраст от 15 до 20 години. Краен срок за изпращане на произведенията е 27 май. Интересуващите се от конкурсните задачи, могат да посетят сайта на варненския франкофонски център, за конкретна информация на всяко конкурсно събитие.

В направление на литературното четене е предвидено събитието „Четене на два гласа” с тема „Момичета/момчета” - тук млади и стари ще си обменят книги и ще четат заедно определен списък от френски литературни произведения.

Изкушените от писане могат да посетят ателие още от утре с модератори френските писатели Ян Менс и Фред Паронуци, гостуващи във Варна по покана на Френския инстут-България.

Почитателите на френското кино имат възможност да посетят ФКЦ, кафе-театър с дати 10 март и 17 март от 17.00 - очакват ги две филмови заглавия „Басните на Лафонтен” и „Кръвни братя” - входът за ученици е свободен.

От 31 март до 3 април, сцена „Филиал” на ДТ „Стоян Бъчваров” ще бъде арена за младите лъвчета-франкофони от България, Мароко, Македония, Полша, Румъния и пр. В това театрално пространство ще се проведе 18-ти Международен Франкофонски фестивал за ученически театър.

2 и 3 април са дни, посветени на професионалистите - френският актьор Жан-Марк Шото ще представи своя спектакъл „Възхвала на глупостта” по Еразъм Ротердамски на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров” (ТМПЦ).

Март е странен месец в температурно отношение, но не се колебайте - френското качество на културния живот във Варна вещае постоянство в провокативни душевни изкушения!