Утре Игнатиево става град

Мисия Варна

08-03-2011, 19:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненското село Игнатиево от утре ще е град.

Поне така предвижда дневният ред на заседанието на Министерския съвет. Ако решението бъде прието от правителството, община Аксаково ще е първата във Варненска област, в чийто състав ще има два града. Игнатиево ще е 11-тият град във Варненска област, тъй като общинските центрове Аврен и Ветрино продължават да са села.

Населеното място изпълнява законовите условия за обявяване на село за град, твърдят от пресцентъра на кабинета. Броят на постоянните жители на Игнатиево е 4258 души. Селището има добре изградена социална инфраструктура - средно общообразователно училище, детска градина, читалище, библиотека и младежки дом. В Игнатиево е построен нов спортен център и стадион, а на мотополигона всяка година се провеждат кръгове от националното първенство по мотоциклетизъм.

Решението за промяната е подкрепено от Общинския съвет и кмета на община Аксаково Атанас Стоилов, както и от областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Игнатиево е водоснабдено и електрифицирано. Канализационната мрежа е свързана с пречиствателна станция "Варна". Комуникациите са на високо технологично ниво, има добри транспортни връзки с областния и с общинския център. В населеното място е обособена бизнес зона, където работят над 40 фирми, се посочва още в съобщението на правителствената информационна служба.

Преобладаващото население в Игнатиево са две ромски общности - говорещите румънски копанари и богатите бургуджии. В Игнатиево живеят много млади семейства. Всеки месец тук се раждат между 7 и 10 деца, твърдят местните и се шегуват: "Сега вече ще бъдем града с най-много Мерцедеси C класа и Ауди 8 на глава от населението".