Добър ден, гражданино! е актуалният поздрав в Игнатиево (+)

Мисия Варна

09-03-2011, 12:21

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С решение на Министерски съвет днес село Игнатиево, община Аксаково, вече е град, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Решението е подкрепено от Общинския съвет и кмета на община Аксаково Атанас Стоилов, както и от областния управител на Варна Данчо Симеонов.

Екип на ВарнаУтре.бг пристигна в село Игнатиево по обяд и след два часа го напусна, когато вече беше град.

Версаче и Мерцедес определено са на почит в Игнатиево. Навсякъде виждахме логата на различни марки - в кафето (цялото в лъскави червени мебели, слуша се чалга. Има обикновено кафе и необикновено - "3 в 1"), по колоритните скулптури, по парапетите на къщите. Всичко е шарено, цветно, лъскаво, позлатено. Много от фасадите на къщите са обрисувани, други са облепени с мрамор и цветни камъни, на много места в предния двор има шарени фонтани и пищни скулптури. Местните хора явно обичат да привличат погледа с имотите си.

Не така обаче изглежда сградата на местното читалище. С изпотрошени прозорци, занемарена фасада, ако не видиш надписа, няма как да познаеш, че там се се развива културна дейност.

ФОТОРЕПОРТАЖ»

Членовете на местната група за градски песни "Хризантеми" към Читалището, ни покани, за да ни изпее новата песен, посветена на смяната на административния статут на Игнатиево. Възрастните хора изразиха радостта си, че вече са граждани. "Вече ще се поздравяваме с "Добър ден, гражданино", каза ръководителят и единствен мъж в групата, Георги Германов. Текстът на песента разказва за историята на Игнатиево и е написан от Златка Николова. Чухме я в акомпанимент на акордеона на г-н Германов.

Иначе в Игнатиево беше спокойно, нямаше празненства. Смут в спокойното ежедневие на игнатиевци бяха внесли само репортерите, които бяха навсякъде.

Хора ни спираха да ни питат какво снимаме, защо снимаме. Някои бяха притеснени, не искаха да застават пред камера и фотоапарат. Други обаче се съгласиха да им зададем по няколко въпроса.

Какво ще се промени, след като Игнатиево стане град? Повечето ни отговаряха, че ще стане по-добре, нo с какво точно, бъдещите граждани не можаха да кажат. Всички се радват обаче.

В новия град почти всяко домакинство има достъп до интернет, увериха ни местните.

Няма дискотека. Младите хора ходят в близките градове - Повеляново, Девня, Варна. Това ни каза барманът в местното кафе, за което споменахме по-горе. Той не искаше да бъде сниман. На въпроса, как се прибират от дискотека, ни отговори, че някой от компанията се жертва да не пие и се прибират с коли.

Хората като цяло, са обнадеждени, дори децата се радват. Вярват, че нещата икономически ще тръгнат по-добре. Ще има работа, ще стане по-красиво, град Игнатиево ще тръгне нагоре.

Срещнахме се и с кмета Димитър Димитров.

По думите му на първо място местните ще усетят, че Игнатиево е град по това, че ще могат да се строят по-високи сгради. Според българското законодателството селата имат ограничение за броя на етажите. Новият град засега няма претенции да бъде и община и остава в пределите на община Аксаково.

Според кмета индустриалната зона на Варна ще расте към Игнатиево. Местоположението на населеното място е добро, не са далеч пристанища Изток и Запад, гара Езерово е близо. Тоест, Игнатиево разполага с всичко небходимо, за да бъде притегателен център за инвестиции. Вече дори има завишен интерес. Фирми като "Комфорт", "Инжстрой", "Lidl", са заявили желание да развиват дейност в Игнатиево.

От друга страна пък, данъците няма да се качат, разказва г-н Димитров.

Повечето от местните хора работят в съседните градове, но и много се занимават със земеделие.

Три кооперации има в новия град, сподели кметът с гордост. Две земеделски (с размер по около 3-4 хил дка) и една горска (над 2000 дка). По думите на кмета Димитров, в Игнатиево се отглеждат предимно цветя и зеленчуци, като продукцията се реализира във Варна и курортите.

Тръгваме си от град Игнатиево, но ще се върнем за празненствата. Кметът Димитров обеща лично да ни покани.