Капитан Петко Войвода остана без компанията на цветарите

Мисия Варна

09-03-2011, 16:07

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сергиите с цветя днес изчезнаха от площада пред Районния съд във Варна.

Те бяха разчистени 40 дни след като кметът Кирил Йорданов обяви, че започва мащабно разчистване и озеленяване на градинките в града, с цел те да бъдат възстановени за почивка на варненци.

Нарочен за разчистване първо беше пазарът зад Операта, но търговците на сувенири там успяха да догворят компромисно решение с общинските чиновници. По-малко сергии само на една от алеите ще има вече там. Най-важното е обаче, че сувенирите вече ще бъдат излагани на нови по-красиви маси, които скоро трябва да заменят ужасните сини метални чудовища.

Безкомпромисна се оказа обаче общинската администрация към продавачите на цветя, разпънали подобни на шатри сергии в градинката пред Районния съд. Оказа се, че площадът е частен, обясни на 1 февруари кметът Кирил Йорданов. Градинката обаче е собственост на общината. Там е и паметникът на Капитан Петко Войвода, където е предвидено през май да се проведе конгреса на Тракийските дружества, каза още той и припомни, че въпреки недоволството на търговците, преди години, общината разчисти бараките на понеделничния пазар. Сега до Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ има парк и детска площадка.