Хиляди коли задръстиха пътя за Златните

Мисия Варна

13-03-2011, 12:27

Снимка:

СНИМКА: ИЛИЯН МАРИОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

15.15 Рокери заредиха за по 16 стотинки

Магистрала "Хемус" е задръстена от протестиращи коли. Достъп до колонките, от които по сценарий трябва да се зареди гориво за по 50 ст. имат малцина. Първи, разбира се, бяха моторджиите, които предвождаха колоната. Те "капнаха" от скъпото гориво в резервоарите за по 16 стотинки. Всички водачи старателно спазват сценария и максимално се мотат, докато зареждат. Използват "екстрите" като въздух и вода за почистване на прозорците. Изхвърлят боклука, проверяват си чистачките. После плащат с жълти стотинки или много едри банкноти сметките си. Служителите на бензиностанцията не разрешават да се налива гориво в чаши, бутилки или други съдове.


14. 55  "Колите са поне 4000".

"Край нямат. От половин час се точат покрай Общината и още не им се вижда краят", пишат читатели-репортери на ВарнаУтре на страницата ни във Facebook след като помолихме всички да ни помогнат да "обхванем с поглед" целия протест. Благодарим на Моника, Розалия и  Жоро за скоростната реакция!

14. 20 Участниците в протеста са предимно млади хора на възраст около 25 години.

На стъклото на всеки автомобил има разлепени протестни стикери. Трудно е да се прецени колко е дълга колоната, но ако са верни сметките за броя на автомобилите тя трябва да е поне няколко колометра, даже 10. Тоест, когато първите стигнат летището последните ще са още в центъра на града.

"Реалната цена на бензина трябва да бъде под 2 лева. В момента литър А 95 струва 2.45 лв. Тази цена е в сила от няколко дни",  коментира Иван Иванов, лидер на протеста преди тръгването на колоната от "Почивка".

Към шествието непрекъснато се присъединяват нови коли. Буквално от всяка странична пресечка някой се залепя към колоната. Някои от новодошлите дори са подготвени с разпечатан знак на протеста.

14. 05 Хиляди автомобили са задръстили в момента пътя за Златни пясъци преди светофара в местността Гочивата чешма.

Само 30 минути след началото на простеста срещу високите цени на горивата колоната е от някогашния полигон на СБА пред хотел "Далас" в местността "Св. Никола" до Спортна зала. Колите прииждат и скоро движението ще бъде напълно парализирано. Засега протестиращите успяват да запазят някакъв ред и пропускат автомобилите, които искат да продължат към Златни пясъци.

Водачите, участващи в протеста, надуват клаксоните, от колите се развяват знамена, а по прозорците на някои има стикери "Протест". Боядисан в жълто като такси опел дори е залепил на задното стъкло картон със следния текст: "Мадрид 11.03.2011, дизел 1.31 евро за литър, Варна, 11.03.2011, дизел 2.57 за литър".

Организторите на протеста и ангажираните с охраната му полицаи се опитват да въдворят ред, за да могат колите, стигнали първи до паркинга на "Св. Никола" да се измъкнат от там и да поведат колоната по предварително начертания маршрут: покрай общината, Катедралата, бул. „Вл. Варненчик”.

Протестиращите планират да спрат на една от бензиностанциите до летището. Там шофьорите ще се наредят на опашка и ще заредят гориво за 0,50 лева. С тази наказателна акция водачите целят да покажат на управляващите, че вече купуват бензин за жълти стотинки, защото такива са финансовите им възможности.

Поканата за протеста беше разпространена във Facebook до близо 15 хиляди фена на социалната мрежа. В момента в колоната има близо 2000 автомобила. В повечето от тях има по 2, 3, 4 човека. Това прави днешния протест един от най-многолюдните във Варна след сините митинги в началото на прехода.