Синдромът "Селиолу"

Мисия Варна

13-03-2011, 22:38

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Скандалът за имота на улица "Селиолу" извади на показ доста тежки увреждания в органите на властта във Варна.

И то не защото аптекарският бос Веселин Марешки получи процедурна възможност да купи 2 дка общинска земя, след като вече притежава постройката върху тях.

Как (не) работи Общинският съвет във Варна? Защо вечно има проблеми с кворума? Що за позиция е "не участвам в гласуването", която напоследък съветниците често използват наред с обичайните "за", "против" и "въздържал се"? Как се взимат решенията в местния парламент? Защо и как гласуват отделните политически групи в него?

Това са само част от въпросите, които трябва да зададем, за да получим пълната картина на симптомите и заболяването.

Случката

В края на миналата седмица общинският съвет гласува смяна на статута на терен от 2 дка от публична общинска в частна общинска собственост. Така парцелът, който се намира в оградата на Окръжна болница, но е част от активите й, вече може да бъде продаден. Логично, той няма как да стане собственост на някой друг, освен на притежателя на сградата върху него - общинският съветник Веселин Марешки.

Срещу идеята скочи депутатът Красимир Петров - хирург в същата тази някогашна Окръжна болница, сега МБАЛ "СВ. Анна". Той се появи на пленарното заседание на съвета още в сряда следобед, когато уж трябваше да бъде гласувана скандалната според него точка от дневния ред. Сметките на народния представител обаче излязоха криви, защото половин час след появяването му в кулоарите на Общинския съвет рязко падна кворумът в залата и заседанието беше прекратено.

На следващата сутрин Красимир Петров отново беше в залата. И (както му предрекоха бивши депутати - сега общински съветници) беше принуден да понесе унизителен шамар от бившите си колеги в Общинския съвет: с гласуване те отказаха да му дадат думата да говори в залата преди гласуването по точката "Селиолу 1".

"Защо да му даваме думата? Докато беше общински съветник, а и после като депутат, не се е изказал нито веднъж. А сега дойде тук да защитава лични интереси", отряза противника си Веселин Марешки.

Минути по-късно решението  за имота беше гласувано с невиждано единодушие - с 1 въздържал се и 14 отсъстващи от общо 51 съветници по списък.  "За" решението и на практика "против" мнението на съпартийника си, гласуваха и избраниците на ГЕРБ.

Коментарите

„Всъщност, какво се прави в момента? Променянето на собствеността от публична в частна означава, че в последствие въпросният парцел, който е около 2 дка, ще бъде продаден на собственика на сградата, която се намира на територията на Окръжна болница. Собственикът, както знаете, е господин Марешки и това, което се говори в момента, че на него му се продава нещо, което и без това той ползва и му принадлежи, не е вярно. Защото най-същественото е, че след като той закупи въпросната земя, придобива и правото на строеж, което означава, че той съвсем спокойно може да събори тази сграда и да си построи там нещо друго", заяви Красимир Петров след гласуването.

"По никакъв начин решението днес не означава, че непременно аз ще купя този имот. С поведението си д-р Красимир Петров се опълчва срещу целия общински съвет. Защото ние имаме решение да направим всичко възможно да накараме тези граждани, които имат отстъпено право на строеж, да купят земята под жилищата си. В областна управа има десетки такива сделки", контрира Марешки.

Той обясни, че сградата, която притежава на "Селиолу" 1 е приватизирана преди повече от 15 години от държавата и няколко пъти е била препродавана. "За това общинско място на практика никой не се грижи. Там има едни тесни ивици земя от двете страни на сградата, които са потънали в мръсотия, заринати са с боклуци и са населявани от бездомни кучета.

Ето още от задочния дебат между двамата:

"Напълно логично е, когато се имат предвид интересите на г-н Марешки и съответно разположението на въпросния парцел, той да построи там частна болница или частен медицински център. Това от своя страна ще накърни интересите на варненци, тъй като по този начин ще продължи обезкръвяването на Окръжна болница. В момента Окръжна болница придобива своите средства от това, което заработи по Здравна каса. За всички е ясно, че това е болницата, която изпълнява изключително тежки функции и поема най-тежките случаи във Варна. Това обаче означава, че тя поема най-недофинансираните случаи и балансът на заплатите, които трябва да се получават от персонала, се получават именно от баланса между тези пътеки, които са недофинансирани, тоест тежките, спешните, и от тези, които са сравнително добре финансирани и в същото време не са толкова трудоемки.

Точно това е сегментът, който се изпълнява от частните болници, тоест в момента въпросната частна болница, която най-вероятно ще бъде изградена, ще дръпне пациенти и съответно средства от Окръжна болница, което от своя страна означава, че средствата за Окръжна болница ще бъдат още по-малко, ще падне и възнаграждението на персонала, ще има още по-голям отлив от добри специалисти, които в момента работят там. А искам да кажа на варненци, че за тях е много по-важно в тази болница да останат добри специалисти, тъй като тогава, когато има нужда от спешна хирургична помощ, а на всеки един от нас може да се наложи да стане такова нещо, той ще бъде опериран именно от тези специалисти, които са в Окръжна болница.

По този начин, това което се прави, поставя началото на разпарчетосването на Окръжна болница, поставя началото на допускането на частни лечебни заведения в границите на Окръжна болница, което от своя страна ще допринесе до продължаващото затруднение на лечебното заведение. Това исках да кажа на колегите, но те явно много се страхуват от истината и за това не искат да я чуят. Искам да кажа още нещо съвсем ясно. Тук няма някакво партийно решение. На мен ми беше много интересно начинът, по който ще гласуват моите колеги от ГЕРБ, защото тук няма никакво политическо решение и от когото е взето, е взето само въз основа на интерес”, категоричен е Красимир Петров.

На това Марешки отговори: "Всички лекари искат да работят в  частни болници, всички пациенти искат да бъдат лекувани в частни болници. Какво следва от това? Че ако някой, аз не съм такъв идиот обаче, поиска да направи частна болница, ние трябва да го подкрепяме и насърчаваме. Че кой не иска най-доброто за българското здравеопазване. Колкото за доводите, че добрите специалисти ще избягат от Окръжна в частната болница, то ще попитам д-р Петров: за кого работят лекарите - за болницата или за пациентите? Колкото до заклеймяваната от него хипотетична частна болница: ами те на територията на държавната болница пуснаха частна кардиология, а сега той се загрижил какво ще правя аз с моята частна сграда. А ако общината наистина има планове за това място, аз съм готов още утре да й продам моята сграда и мястото да бъде използвано за обществени цели".

Марешки отхвърли и обвиненията, че заседанието в сряда следобед е било отложено, за да бъде осигурен нужният брой гласове.

Красимир Петров атакува и колегите си от ГЕРБ, подкрепили решението. Той заяви, че ще "направи всичко възможно и ще използва всички законови средства" срещу продажбата на терена. Ще постави и въпроса за поведението на съпартийците си за разглеждане на политическо ниво.

Има

решение на ръководството на ГЕРБ

да гласуваме "за" това предложение, заяви веднага след това председателят на общинския съвет Николай Апостолов, който е избраник на ГЕРБ. Това беше потвърдено ден по-късно от местния шеф на герберите Павел Димитров. Според него колегите му от местния парламент са показали достатъчно уважение към депутата Красимир Петров, като са гласували "за" той да бъде изслушан в четвъртък. Колкото до решението за имота на "Селиолу", според Димитров в него няма нищо незаконно и затова групата е гласувала "за".

Той обаче не пропусна да отбележи, че колегата му от Народното събрание сам си е виновен за унижението да бъде натирен от зала "Пленарна".

„Ние не сме против това да се чуват различни мнения. Ето, например, никога не сме спирали Димо Стоев (вече от групата на ГЕРБ) да говори срещу новия бюджет на общината. Политиката обаче е екипна работа. Д-р Красимир Петров не е потърсил никого. Трябваше да отиде първо при групата съветници или на председателския съвет, където предварително единодушно е прието да се смени собствеността“, заяви Димитров. Така той даде вербален израз на слуховете, че между него и близките до дейността му колеги от ГЕРБ-Варна и Народното събрание от една страна и депутатите Красимир Петров и Емил Радев от друга, от край време липсва "екипност".

На финала на коментара си по случая Павел Димитров заяви, че решението за смяната на собствеността на част от терена на МБАЛ „Св. Анна“, така удобно за аптечния бос Веселин Марешки, е „чист казус“. Той бурно реагира на намеците, че решението беше взето с подозрително пъстро и иначе несъвместимо мнозинство: „Намеквате, че Марешки е платил? Няма такова нещо, в ГЕРБ няма плащания!“.

От целия този мизансцен става ясно, че на предстоящия вот за местна власт избирателите във Варна трябва добре да помислят полезен ли е за града така пъстър местен парламент, който лесно се прегрупира на все по-безпринципни мнозинства. А на бъдещия председател на Общинския съвет спешно ще му се наложи да стяга дисциплината заради унизителния вечен недостиг на кворум, талазите дим пред залата за заседания, повече съветници на сладки приказки пред отколкото в залата, избраници, облечени в анцузи и пижами, докато коват бъдещето на Варна (макар че може би именно такова облекло подхожда на мизерната обстановка в зала Пленарна, където заседава иначе най-важният орган на властта в града).