БДС за хляба влиза в сила на 1 април

Новините

14-03-2011, 10:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 1 април  влиза в сила изискването за производство на трите вида хляб у нас - бял, Добруджа и типов, според утвърден стандарт.

Хлябът по БДС ще е с годност до 36 часа и цената му не трябва да е много по-висока от тази на останалия в търговската мрежа, съобщи по БНТ директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Целта е да се подобри вкусът и качеството на насъщния.
Стандартът е категоричен, че хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се прибавят консерванти, подобрители и други примеси.

Мелниците също ще трябва да уеднаквят стандартите си и да предлагат брашно с едни и същи показатели.
От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за производителите на хляб, които не спазват изискванията за българския държавен стандарт.