116 жалби на варненци в НАП oт началото на 2011-а

Мисия Варна

16-03-2011, 11:26

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

116 жалби за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство подадоха за първите два месеца жителите на Варна в териториалната дирекция на НАП, съобщиха от ведомството.

55% от подадените жалби са от хора, на които не са издадени касови бонове и фактури за купените от тях стоки. 30% от жалбите са от работещи и са за това, че работодателят не им внася социалните и здравните вноски, а на някои от тях не са изплатени и трудовите възнаграждения. 15% от жалбите са за други нарушения на данъчното законодателство.

По всички жалби инспекторите от „Оперативни проверки” са предприели действия, като 72 от тях са вече приключили. Общият брой на съставените актове за административно нарушение по сигнали на граждани от началото на годината са 47, от които 32 за неиздаване на касов бон, а 15 от тях са за невнесени осигуровки.

През 2010 година инспектори от НАП-Варна са извършили 1100 проверки по сигнали на граждани, като са съставили 528 акта за административно нарушение. 300 от тях са за неиздаване на документ при продажбата. За невнасяне на социални и здравни осигуровки са съставени 183 акта. 45 акта са съставени за неподадени декларации за регистриране по ДДС, невнесен ДДС и нарушения на Закона за счетоводство.

От НАП Варна напомнят на онези, които подават жалби в териториалната дирекция за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, да посочват своите имена и адрес за кореспонденция. При подадени анонимни сигнали инспекторите по приходи не извършват проверки.

Сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство могат да се подават в териториалната дирекция, а така също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.