Общината управлява лошо фирмите си

Мисия Варна

17-03-2011, 11:56

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общината - както администрацията, така и местният парламент, е оставила на произвола на съдбата общинските фирми.

Такъв е изводът от заседанието на постоянната комисия "Собственост и стопанство", която приемаше днес финансовите отчети на дружествата за 2010 г.

Почти всички прокуристи бойко отчетоха печалба. Най-често неприлично малка за дейността на фирмата.

"А стига бе, 1 % печалба", както възкликна в типичния си стил общинският съветник Красимир Узунов. Бизнесменът в него възропта срещу положителния резултат от 73 хил. лева на "Ученическо и столово хранене" при около 6 млн. оборот на фирмата за година. Според директора Румен Пишманов общината спешно трябва да налее пари в ремонти на училищните столове, тъй като базата в тях е много остаряла и не отговаря на предписанията на Агенцията по храните. Особено належащ е въпросът и заради въвеждането на целодневно обучение в началните класове.

Програма за бъдещото развитие на общинските дружества поиска другият общински съветник от "Глас" - Пламен Андреев. Предложението му дойде след отчета на Двореца на културата и спорта, чиято крещяща нужда от ремонт и модернизация не е тайна.

"Дворецът ще започне да губи все повече при конкуренцията на новите спортни зали, които бяха построени в страната през последната година", мотивира се съветникът-строителен предприемач.

Несвършена работа на общинската администрация откриха съветниците и при отчета на АГ-болница. Оказа се, че новият директор там още през декември 2010-та година е поискал ревизия на дейността на предшественика си, но такава и до ден-днешен не е направена. Нищо, че за това има решение и на Общинския съвет, чието изпълнение очевидно никой не е проконтролирал. Заради липсата на ревизия комисията ще предложи на сесията на Общинския съвет през април да не бъде освободен от отговорност бившият директор на АГ-то - д-р Петър Атанасов.

Тотално забатачени се оказаха 2 други дружества: "Жилфонд" и "Общинска охранителна фирма". Първото има 8 души служители и почти никаква дейност. Издържа се от отдаване под наем на офиси и складове. За пореден път днес, както и през последните 3 години, съветниците предложиха фирмата да бъде закрита. Подобно предложение беше гласувано и за охранителната фирма, която единствена днес призна отрицателен финансов резултат. В началото на 2010 г. ООФ имала 40 обекта за охрана, през януари обаче тя губи на търг повечето от обектите си и остава само с 14. Според прокуриста търгът е бил опорочен и манипулиран. В офертите на спечелилите частни фирми е имало "фантастични ангажименти" - обещания за реакция под минута при кражба, възстановяване на щети за 1 ден и т.н. Оказва се обаче, че бившият шеф на фирмата не е сезирал за това нито прокуратурата, нито Комисията за защита на конкуренцията. Не е обжалвал и конкурса в съда. Вместо това той написал писмо на кмета и на тогавашния председател на ОбС Борислав Гуцанов, на което и до днес няма отговор. ООФ да стане общинско предприятие, което да охранява училищата и общинските сгради, вместо да разчита на конкурси, които не знае как да спечели, предложи Пламен Андреев.

Въпросът: Добър стопанин ли е Общинският съвет във Варна?

излезе на преден план и при отчета на ДКЦ-4 - някогашната поликлиника в Окръжна болница. Във връзка с новата формула за изчисляване на данък сгради и такса смет на юридическите лица увеличението за общинските фирми е между 2 и 70 пъти. В случая с ДКЦ-4 сумата е 5 пъти по-голяма от миналата година (за "Жилфонд" е 15 пъти).

Общинският съветник Красимир Маринов предложи градската хазна да се откаже от дивидент от печалбата на медицинските заведения, за да им помогне така при плащането на новия данък. Щом ще правим такива отстъпки, защо да е само за общинските болници, а не за всички здравни заведения в града - нека намалим промила за такса смет, контрира го адашът му Красимир Симов. Пламен Андреев обаче пък поиска, ако има такава промяна, тя да важи за всички общински фирми, не само за здравните. В крайна сметка той предложи да няма облекчения за дружествата, тъй като по-високият данък ще намали печалбата за 2011 г. и логично общината ще вземе по-малък дивидент.