Избрани Новини
Пресоляваме манджата
Българинът яде прекалено многои сол, варненци са малко по-умерени, но пак в пъти над нормата.
Това установило проучване, проведено във Варненско. Мъжете консумират средно повече сол от жените, съобщи д-р Клара Докова от сдружение "Обществено здравеопазване 99" по повод предстоящата световната седмица "Информирай се за солта".
Според проучването, което е обхванало 100 жители на Варна и 100 от селата, средно мъжете консумират около 18 грама сол на ден, а през зимата тази стойност достига до 20 грама. При жените средната дневна консумация е между 10 и 12 грама. При нормална доза от 1 грам готварска сол на ден и максимална от 6 грама, българинът употребява между 18 и 24 грама, което ни нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти и инфаркти, съобщиха още лекарите-органозатори на предстоящата „Световна седмица – Информирай се за солта”. Според кардиолога д-р Йото Йотов 80 % от дневната консумация на сол получаваме от готовите храни - хляб, сирене, салам, консерви.
Медиците апелират спешно да бъде въведен стандарт за съдържание на сол в храните, както и обозначение на етикетите за съдържанието й. Те съветват да се избягват продукти, които съдържат повече от 1 грам сол на 100 грама продукт.
Мотото на кампанията, която започва в понеделник, 21 март е "Солта и здравето при мъжете". Целта на седмицата на солта е да се обърне внимание, че прекомерната употреба на сол води до повишаване на хипертоничните болести, затлъстяването, инфарктите на миокарда и мозъчните инсулти.
Топ Новини