Храни с отрицателни калории: Ядеш и отслабваш!

Новините

23-03-2011, 09:36

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Да, знам, че звучи прекалено хубаво, за да е истина, но има такива храни - тези с отрицателни калории!

За да ги обработи, организмът ви гори повече енергия, отколкото трупа!

Например, краставицата е предимно вода и внася да речем 20 калории, а пък за да я храносмелим, ние изразходваме 25-30 или повече (ако е по-студена). Впрочем, същото важи и за студената вода! Пиенето на студена вода, къпането в студена вода, даже простият студен душ могат да допринесат за отслабването ви.

Преди всичко, хранителните продукти съдържат някакъв брой калории или енергия. Всички храни също така изискват някаква енергия от тялото, за да бъдат усвоени и ето от тук произлиза ефектът на храните с отрицателно съдържание на калории.

Ако храната, която консумираме, изисква от тялото повече енергия, отколкото всъщност сама произвежда, тогава се получава калоричен дефицит. Както всички знаем, това води до сваляне на килограми.

Можете да хапвате от тези продукти с негативно съдържание на калории колкото си искате и да не напълнеете, нещо повече, може да свалите няколко килограма.

Все пак помнете, че при готвенето се добавят калории. Ако запържите зеленчуците с много масло, вие ги препълвате с калории и мазнини.

Не забравяйте да оценявате всички добавки, които слагате към яденето, като се съобразявате с нужния ви брой калории. За да запазите хранителните стойности на продуктите, по-добрият вариант е да ги консумирате сурови.

Ако все пак предпочитате да готвите, изберете варене, задушаване или готвене на пара. Тези методи добавят най–малко или никакви калории.

Зеленчуци с отрицателно съдържание на калории: аспержи, тиквички, патладжан, цвекло, броколи, зеле, моркови, карфиол, целина, цикория, люти чушки, пипер, краставици, копър, чесън, зелен фасул, лук - пресен и кромид, маруля, репички, спанак, домати, брюкселско зеле, киселец, ревен, пащърнак, грах, магданоз, гъби.

Плодове: ябълки, кайсии, боровинки, грейпфрут, гуава, лимони, манго, портокали, папая, праскови, ананас, сливи, ягоди, мандарини, диня, къпина, френско грозде, пъпеш, нар, дюли, смокиня.

Риба: печена и варена, нетлъста. По-полезна е студеноводната океанска - сьомга, скумрия, тон.

Месо: нетлъсто пилешко, пуешко или телешко. Не се препоръчва в големи количества.

Идеята за консумирането на този тип храни е те да бъдат включени в хранителния режим като една доста голяма част от него и да бъдат балансирани с останалите продукти, които приемаме.

Най-лесно е да ги приемате на малки порции, равномерно разпределени поне 3-4 пъти на ден.

Ако се натъпчете с такива растителни храни, може да получите по-засилена перисталтика, защото те са много богати на целулоза. Но пък със сигурност няма да надебелеете, така че, ако апетитът ви е неудържим, тъпчете се с отрицателни калории!

Бележка: Имайте предвид обаче и факта, че зелените листни зеленчуци най-често са с голямо съдържание на нитрати, което проваля цялата идея за здравословно хранене. Така че или ги избягвайте, или ги купувайте от проверени източници.