След Димитровден пенсионират старите Икаруси

Туризъм

23-03-2011, 19:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

През октомври се очаква да бъде одобрен проектът за модернизация на градския транспорт във Варна.

Това обяви днес председателят на общинския съвет Николай Апостолов. С пари от ЕС в рамките на 2 години ще бъдат подменени всички автобуси и тролеи на общинската фирма "Градски транспорт". Ангажираната с проекта консултантска фирма ще препоръча дали да се купуват рециклирани или чисто нови автобуси.

Общинската фирма е в тежко състояние заради нелоялната конкуренция на такситата, които се движат преди автобусите и обират пътниците като им предлагат по-бърз транспорт на същата цена, убеден е шефът на местния парламент. В отчета на дружеството, който утре ще бъде гласуван в комисията по "Собственост и стопанство" на съвета,  икономическата криза се посочва като основна причина за финансовите трудности. Според Апостолов общинските дружества би трябвало да се замислят как да повишат своята рентабилност. Това според него трябва да бъде отговорът на новите, в пъти по-високи данъци за сградите, които жестоко удариха и общинския бизнес.

Апостолов изключи възможността да бъде намален промилът на данъка. Налози могат да бъдат променяни евентуално при актуализацията на бюджета, предпазлив беше председателят.