Как да бягаме правилно?

Животът

27-03-2011, 12:18

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Как да започна да бягам?” Отговорът е: „Леко”.

Упражнявайки се на обществено място, вие обикновено привличате вниманието на околните и така разширявате кръга на запознанства.

Впрочем, общуването в този случай не е задължително, важното е да се научим правилно да бягаме.

Как е прaвилно да се бяга?

„Искаш да бъдеш силен – бягай,
искаш да бъдеш красив – бягай,
искаш да си умен – бягай”.

Практически всички могат да бягат, но да бягат така, че това да им донесе полза, умеят малцина.

Каква е ползата от бягането?

По време на бягането се задействат всички мускули на организма. А след добрия пробег те се тренират. Здрави мускули – здрави стави.

Когато бягаме, се извършва пречистване на организма. Отделя се пот, а заедно с нея - и всякакви гадости, натрупани с годините.

Бягането е тренировка на сърдечно-съдовата система. Тренираме сърцето, подобрява се кръвообращението, а следователно и снабдяването на органите с кислород.

Бягането ни помага  да се борим с депресиите. След един хубав пробег и още по време на бягането в организма се отделя хормонът на щастието.

Бягането влияе благотворно  на имунната система  и на централната нервна система.

То спомага за закаляването, ако го правим на чист въздух.

И не на последно място - бягането развива лични качества като самоконтрол, целеустременост, сила на волята. Хората с тренирана физика имат по-добра самооценка.

С ползите малко или много се изяснихме. Списъкът може да продължава още, но принципно всичко е ясно. Сега, ако се появи желание да подобрите здравето си, ще възникне въпросът

„Как да започна да бягам?”

Отговорът е: „Леко”. Задайте  си въпроса, какво ви пречи утре да станете 20 минути по-рано и да започнете първата  тренировка? Ако посочите дори само три причини, реални причини, можете да не четете по-нататък.

Какво е необходимо, за да започнете да бягате?

1. Желание

2. Вяра в себе си. Защото това ще продължи не седмица, месец или до края на зимата. Ще трябва да бягате през цялата година. В противен случай  няма смисъл да започвате.

3. Физическа форма. Ако лекарят каже, че натоварването е противопоказно, значи по-добре  е да не рискувате.

4. Спортен екип. Кросовете са задължителни. Добрата спортна обувка с мека подметка ще предпази ставите ви от натоварване.

5. Трябва да изберете място, където да бягате. Най-добре ще е това да бъде парк или стадион. Защото първо -  там е забранено разхождането на кучета и второ – там има пътечки, по които може да се бяга и през зимата. Можете да тичате и около дома, но удоволствието ще е по-малко. Възможно е да го направите и вкъщи, стига близките ви да не възразяват. Един американец е разработил методика за това как да бягаме около кухненската маса.

6. Избор на маршрут. За това е необходимо да го изминете пешком, за да се уверите, че не ви заплашват никакви опасности.

7. Необходимо е да си съставите график. Решете в кои дни ще тренирате: ежедневно, сутрин или вечер, два или три пъти в седмицата.

За начинаещите са препоръчителни ежедневни сутрешни тренировки, в среден темп, с продължителност от 1 до 20 минути в зависимост от физическата подготовка. Например, ако сте напълно начинаещ, започнете с бягане на място у дома за една минута, като всяка седмица увеличавате с по една. След два месеца можете да продължите в парка.

Преди да започнете тренировката

Необходимо е да се направи загряване, за да се подготви организмът и да се раздвижи кръвта. Достатъчно е да се пробяга известно разстояние със сравнително по-бърз темп, за да се ускори пулсът. Трябва да се направят няколко дълбоки вдишвания през носа с пълно издишване през устата. Следват махови движения с ръцете и с краката, кръгове наляво и надясно с горната част на тялото. Добре ще бъде да се поразтегнат загретите мускули, особено тези на краката и на гърба.

Полезни съвети

* Започвайте бягането с бавно темпо, като постепенно увеличавате скоростта.

* По време на бягането хората често извършват много излишни движения. Малък наклон на тялото напред пренася центъра на тежестта, което помага да се избягват излишните движения.

* Трябва да се бяга равномерно, без подскоци нагоре-надолу.

* Да се стъпва меко, на пръсти, без резки удари на петите. От такива удари могат да пострадат ставите.

* Да има по-малко съприкосновение със земята. Това не е разходка, а бягане. Като стъпим на земята, трябва колкото се може по-бързо да вдигнем крака и да направим следващата крачка.

* По време на бягането трябва да се диша през носа. Ако дишате през устата, това означава, че организмът се претоварва – не му достига кислородът, а ако се появят и болки в гърдите, значи е време да спрете.

* Трябва да се бяга системно, редовно, иначе полза няма да има.

* За възстановяване на водния баланс в организма след спиране на бягането се препоръчва да се изпие чаша вода, а може и повече.

* След пробягване на определената дистанция в никакъв случай не спирайте напълно. Намалете постепенно скоростта на бягането, преминете в ходене и вървете, докато се нормализира пулсът.

Бягайте за удоволствие!