ЕС взима драстични еко мерки за транспорта

Животът

29-03-2011, 08:42

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Към 2050 година в европейските градове няма да се движат автомобили с конвенционални горива.

Европейската комисия прие цялостна стратегия „Транспорт 2050“ за конкурентоспособна транспортна система, която ще повиши мобилността, ще отстрани основните пречки в ключови области и ще допринесе за растежа и заетостта.

Същевременно с предложенията зависимостта на Европа от вноса на петрол ще намалее драстично, а емисиите на парникови газове от транспорта ще спаднат с 60% до 2050 година, съобщи Комисията. За постигане на този резултат се налага да се извършат промени в настоящата транспортна система на Европа.

Сред ключовите цели, залегнали в стратегията “Транспорт 2050″ са:

♦ в градовете повече да не се движат автомобили, задвижвани с конвенционални горива;
♦ в авиацията да се използват 40% устойчиви горива с ниски въглеродни емисии. Емисиите от корабоплаването да намалеят с поне 40%;
♦ 50% от превоза на пътници и товари на средни междуградски разстояния да се извършва от железопътен и воден транспорт, вместо от автомобилен;
♦ всичко това ще допринесе емисиите от транспорта да намалеят с 60% до средата на века.

„Можем да прекъснем зависимостта на транспортната система от петрола, без да се жертва ефективността и без да се застрашава мобилността“, каза заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за транспорта.

Коренна промяна ще настъпи в градския транспорт и тя ще е в посока към по-чисти автомобили и по-чисти горива. До 2030 г. автомобилите, задвижвани с конвенционални горива, трябва да намалеят с 50%, а до 2050 г. следва постепенно да бъдат изтеглени от употреба в градовете.

До 2030 г. следва да бъде изградена практически свободна от въглероден диоксид градска логистика в големите градове. До 2050 г. броят на жертвите в автомобилния транспорт следва да бъде сведен до нула.