Кметът: Премиерът не беше разбрал за какво го канят на Златните

Мисия Варна

05-04-2011, 15:37

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Топката за чистотата на морската вода на Златни пясъци днес отново беше прехвърлена в градината на управляващите.

Кметът Кирил Йорданов категорично отрече общинската администрация да има вина за това, че и преди настъпващия сезон няма да бъдат усвоени 7-те милиона лева, уговорени като безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според лидера на ГЕРБ Павел Димитров общината не била готова с документите за получаване на парите, които трябваше да бъдат похарчени за нова, дълга 2 километра тръба, която да отвежда навътре в морето водите, излезли от пречиствателната станция в северната част на курорта.

Кметът даде своя версия за отлагането на новата тръба: Премиерът бил останал с грешното впечатление, че на 15 май ще реже лентата на нова пречиствателна станция, която кардинално ще реши "миризливия" проблем на курорта. И при перфектна организация обаче, съоръжението не може да бъде изградено преди 2014 година, заяви кметът. От думите му не стана ясно дали това недоразумение е станало причина Бойко Борисов да отреже от обиколката си из Варна миналата събота пречиствателната станция на Златни пясъци, въпреки че тя беше обявена като най-важния обект от програмата му, заради който с него трябваше да пътуват министрите на финансите и на екологията.

Друга причина за отказания или поне отложен заем от ПУДООС изтъкна вчера областният управител Данчо Симеонов. Според него имало опасност да бъдат похарчени 7 млн. за новата 2-километрова тръба, а тя да се окаже несъвместима с бъдещата по-мощна пречиствателна станция, от която отчаяно се нуждае туристическият комплекс.

Строежът на по-голяма и модерна пречиствателна станция ще струва 48 млн. лв., за които община Варна ще кандидатства по европроект. Това ще отнеме 2 години, а и няма гаранции, че ще успеем, заяви Йорданов.

Вместо нова тръба на Златните ще бъде ремонтирана старата, която отвежда отпадните води едва на 700 метра от брега. Оказа се обаче, че не дължината, а ужасното й състояние е по-големият проблем: вълните са я откачили от основите й, прекъсната е на места, затлачена е с пясък и е корозирала от морската вода. Целият ремонт експертите от ВиК  изчислили на 2 млн. лева, но засега правителството ще отпусне 500 000 лева.

Областният още в четвъртък подписал разрешително за строеж на ВиК. Ремонтът ще започне всеки момент, за да приключи до началото на активния туристически сезон. Според Павел Димитров парите за спешното кърпене няма да са хвърлени напразно, защото в бъдеще ремонтираната тръба може да остане на мястото си и само да бъде удължена след като бъде готов проектът за новата пречиствателна станция.