Няма да затварят Морската заради кърлежи и плъхове

Мисия Варна

12-04-2011, 11:38

Снимка:

СНИМКА: ХРИСТИНА МАРИНОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Само едно ухапване от кърлеж е констатирано и са настъпили непрофесионални изказвания".

Това каза днес доц. д-р Станка Маринчева – директор на дирекция “Здравно развитие” към Община Варна, опровергавайки информацията, че тази пролет Варна може да се размине с пръскането срещу кърлежи и това да доведе дори до затваряне на Морската градина.

На 22 април изтича договорът на фирма КЕН, която се занимаваше в последните 3 години с обработката на тревните площи на паркове, градини и детски площадки - общо 2500 дка и 120 хил. шахти и дерета, обясни Маринчева. Още през ноември е обявен конкурсът за нова поръчка.

Както ВарнаУтре.бг ви информира, миналата седмица стана ясно, че една от 5-те фирми, които са кандидатствали - общинската „Дезинфекционна станция”, е обжалвала критериите за кандидатстване за избор на фирма, в резултат на което конкурсът беше прекратен. Насрочването на нов може да отнеме месеци, което да отложи борбата с кърлежите и да застраши здравето на варненци.

За да реши въпроса, общината е възложила малка обществена поръчка до 50 хил. лева за дератизация (обработка на плъхове) и дезакаризация (обработка на кърлежи), обясни Маринчева по време на редовния брифинг на кмета Кирил Йорданов в общината.

В цялата Морска градина вече е извършена дератизация - 12 020 шахти, 728 дка дерета, но плажът не е обработван, защото не е включен в териториите, подадени от екологичните служби в районните кметства, каза още Маринчева.

Срещу кърлежи са обработени вече всички училища и ясли, остават само 15 детски градини, в които също ще бъде извършена дезакаризация този уикенд, ако не вали.

Обработени са и 800 дка в район Младост, 280 дка в р. Одесос и още 600 в Морската градина. Ако не вали днес, процедурата ще бъде извършена и на 240 дка във Владиславово, 370 в район Приморски и 195 дка в Аспарухово.

"Няма да се затваря Морската градина", категорична бе Маринчева днес. Тя допълни още, че няма да има проблем и с обработката на комари, тъй като след година и половина, най-после фирмата, която ще се занимава с биотопите на тези насекоми, е спечелила делото пред ВАС.