Пак гласуваха 20 лв. за скобите

Мисия Варна

12-04-2011, 15:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общинските съветници от комисията по "Финанси и бюджет" отново приеха днес таксата, която собствениците на автомобили, наказани със "скоба", ще трябва да плащат.

Всеки нарушил правилата в зоните за кратковременно паркиране ще бъде закопчаван и глобяван в полза на местния бюджет.
Това е втората процедура по въвеждането на "скобите", без които не може да започне използването и на първите 5 "сини зони" във Варна. Те са 5 с общо 200 места ( на ул. „Русе” - от ул. „Кръстьо Мирски” до ул. „Кавала”; площадът зад Операта; на бул. „Чаталджа”- между ул. „Ген. Колев” и ул. „Цар Асен”; на ул. „Цар Асен” - между ул. „Печ” и ул. „Драва Чех” и на ул. „Преслав” -пред Областната администрация). Там още преди 2 години бяха оборудвани автомати за таксуване на паркирането, чиято изправност сега трябва да бъде тествана.

Тогава обаче "зоните" бяха замразени тъй като липсаше механизъм, по който да се наказват водачите, спестили стотинки за паркиране: оОбластният управител Данчо Симеонов съзря процедурни нарушения в приемането на наказателната такса и даде решението на съд. Тогава местният парламент беше приел такса от 30 лева "за назидание", въпреки калкулациите на администрацията върху разходи от 20 лева. Днес Владимир Тонев от "Нашият град" отново поиска в сумата да бъдат заложени по 10 лева с "възпитателен ефект", но колегите му гласуваха за  20 лева (2 лв. за гориво на специализираните автомобили, 10,60 лв. за труд (трима инкасатори за общо 1800 лв. на месец и 1 счетоводител–касиер със заплата от 532 лв.) и 7,40 лв. за допълнителни разходи, в това число ремонт, застраховки, охрана, работно облекло и др.). Евентуалните дебати по размера на таксата за пленарното заседание на Общинския съвет и за времето, когато контролът на „сините зони” влезе в дейността на общинското дружество „Паркинги и гаражи”, както предвижда проектонаредбата за организацията на движението във Варна.