ХЮСТЪН, НЯМАМЕ ПРОБЛЕМ!

Мисия Варна

13-04-2011, 04:38

Снимка:

con.tempo

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

UFO-агитационният старт, предхождащ четвъртото издание на CONTEMPO – уикендът за съвременно изкуство, започна с космическа акция пред ПАНТЕОНА в деня на космонавтиката.

Часът бе леко потаен (малко след 21.00ч), защото зад малкото борче, надвесило се около почетната плоча на Гагарин, 20-тина кандидат–космонавти изпратиха в небето своя ракетен прототип на идеята за изкуство, порещо небесната шир. Както каза в своето манифестно обръщение кураторката на проекта Дора Дончева, всички участници, организатори, доброволци и приятели на CONTEMPO са заредени с вируса на артистичното, който за разлика от други е за предпочитане. Групата имаше и представител на четириногите - любопитното кученце Зиги, което весело прескачаше около храстчетата и раздаваше кучешки автографи с лапичка на бъдещите астронавти. И ако някога преди много години един капитан на космически кораб, кръжащ около Луната, е казал „Хюстън, имаме проблем!”, колкото и да са трудни времената за изкуство, за култивирането на съвременен артистичен елит, с адекватно светоусещане в среда, която предпочита бита на картофите пред силата на духа... то за романтиците със светли сърца, които стоят зад идеята в град Варна да съществува млад, свеж полъх на съвременен изобразителен изказ, CONTEMPO е един от възможните опити и отговори.

Ракетата излетя, кацна върху едно дърво с гръм и трясък. Трясъкът на CONTEMPO, макар и интелектуален, не трябва да се пропуска, защото в рамките на три дни (15-17 април) над 20 артистични събития от различни области на визуалните провокации очакват всеки търсач на силни, творчески усещания. Следва продължение...