Избрани Новини
Стандарт и за лютеницата
Искаме следващият стандарт, който ще бъде въведен у нас, да е за лютеницата.
Това заяви пред “Труд” д-р Йордан Войнов, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ).
В най-скоро време ще се събере експертен съвет - представители на браншовите организации, учени, технолози, които да очертаят какво ще съдържа стандартът. Лютеницата е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница. Знаем, че в градовете и селата всяка есен приготвят лютеница в домашни условия. Така че би било добре, ако наистина има стандарт и за този продукт. Но тепърва ще проучваме какви са възможностите”, заяви д-р Войнов.
Според него ще е задължително лютеницата по стандарт да бъде само от натурални продукти, без консерванти и разни оцветители, например само от домати и чушки, с определено количество сол и пипер.
За един месец, откакто съществува и работи БАБХ, най-важната задача е била изготвянето на стандарта за хляба. “За първи път от 1989 г. бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба, без консерванти, без подобрители, избелители и т. н. “Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията”, коментира д-р Войнов.
Хлебопроизводителите ще пуснат първите партиди хляб по стандарта “България” на Велики четвъртък, каза още той. Войнов обясни, че няма отказ от реализиране на идеята храните, които се предлагат в детските градини, да са с продукти по стандарти. Става дума за млечните, месните продукти и хляба.
“Искаме нашите деца да консумират качествена храна. Работим в това направление. В момента се изработва нова наредба за храненето в детските градини от колегите в здравното министерство. Ние сме дали нашите предложения за храните”, посочва д-р Войнов в интервю за Агенция “Фокус”.
Топ Новини