Само една фурна опече хляб „България”

Архив Варна

22-04-2011, 06:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Въпреки че 26 предприятия са поискали да правят хляб по стандарта „България”, само един хлебопроизводител е успял да произведе на Велики четвъртък самуни по стандарта, съобщава „Монитор”.

Голям столичен комбинат зареди вчера три вериги супермаркети с дълго чакания насъщен, който се прави само от брашно, вода, мая и сол. Произведохме само един вид – бял, с тегло 650 грама, съобщиха от компанията. Брашното също е от лицензиран производител.

От 26-те предприятия, които са подали заявления  да работят по стандарта, са одобрени 9 фирми, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Тези, които са получили отказ, ще могат отново да кандидатстват за разрешение, след като подобрят условията си и отговорят на всички забележки от проверяващите инспектори. Останалите 7 компании, които са подали документи, все още чакат решението на експертите от агенцията.

От 500 до 10 000 лева може да стигне глобата за неспазване на изискванията, въпреки че става дума за доброволен стандарт. Самият насъщен по стандарта ще е с 10% по-скъп.