МТФ "Варненско лято" 2011 в търсене на мечтите и копнежите на новото време

Архив Варна

02-05-2011, 21:49

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първата среща между медиите и артистичния директор на МТФ "Варненско лято" госпожа Цветана Манева е факт.

Думите на г-жа Манева, че "въпреки трудностите и кризата, организаторите на театралния фест преследват своите мечти и копнежи, без да се оплакват и посвещават силите си, за да се случи невероятната среща с другата реалност - театърът" бяха като встъпително експозе преди официалното обявяване на селектираните театрални предложения.

Тази година мотото на фестивала е: "Игра по инстинкт". Селекционер на българската програма е младият театровед Асен Терзиев, който обясни мотото като проекция на дълбоката потребност у всяко човешко същество да играе. Както казва световният теоретик Йохан Хьойзинха в изследването си "Homo Ludens": "Играта не може да се отрече. Човек може да отрече почти всичко абстрактно: правдата, красотата, истината, доброто, духа, бог. Човек може да отрече сериозността, но не и играта."

Асен Терзиев определи българските заглавия като интересни постижения на млади режисьори, попаднали на съвременни драматургични текстове: Василена Радева със спектакъла си "Карнавал.cом" от каталунския драматург Жорди Галсеран, Младен Алексиев с "Под контрол" от Фредерик Зонтак развиват по свой начин идеята за съвременния изказ на реалността. Боян Иванов със "Суматоха" от Йордан Радичков и Мариус Куркински с "Български разкази" създават своя рефлексия за българския бит и душевност. В българските заглавия попада последната работа на проф. М. Младенова и ТР "Сфумато" върху творчеството на Шекспир - "Зимна приказка". Две премиери ще има на варненския фестивал, дело на режисьорите Иван Добчев и Красимир Спасов. В паралелната родна програма ще участват: "Три сестри" от Чехов на русенската трупа, "Бремен" на варненската трупа, "Боливуд" и "Възгледите на един пън" на Варнеския куклен театър, "Ало, ало" на трупата на театър "Възраждане".

Театралното лято във Варна се е погрижило и за интересни концертни събития в различни жанрове: Блуба Лу, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова и Варнеския камерен оркестър.

Тази година международните участия изпреварват по брой родната официална селекция и това е смисълът според изъплнителния директор на феста - театроведа Николай Йорданов, варнеският фестивал да бъде определян като сериозен международен театрален форум. Друга отправна точка е четвъртото издание на програмата "Шоукейс", в която участват проекти на млади режисьор: Нина Боянова, Ида Даниел, Живко Желязков, Ирина Дочева Голева. Техните спектакли ще бъдат посетени от селекционери на други фестивали, от мениджъри и чуждестранни журналисти.

Продажбата на билети за спектаклите ще стартира от 15 май, а цените на билетите варират от 4 до 18 лв. За съжаление по икономически причини хитовите постановки на НТ "Иван Вазов", дело на режисьорите Стефан Москов, Александър Морфов и провокативният спектакъл "Ангели в Америка" с режисьор Десислава Шпатова тази година няма да зарадват варненската публика.