Край Равна гора правят ток от слънце и без слънце

Животът

11-05-2011, 00:34

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Дори и в облачни дни соларният парк край село Равна гора произвежда електричество от слънцето.

Това показват фактурите за продадена енергия, които вече се трупат на сметката на колоритния варненски бизнесмен Красимир Узунов.

Фамилната фирма "Интерсервиз Узунови" откри в авренското село Равна гора соларен парк. Той може да захранва с ток 500 домакинства, които не ползват никакъв друг източник на енергия.

За да гарантира инвестицията си, Узунов заложил на специални тънкослойни фотоволтаични панели Sharp, които могат да улавят слънчевите лъчи и при лошо време. "Добиват ток още щом съмне", обясни Румяна Георгиева, изпълнителен директор на "Соларпро холдинг". Фирмата-изпълнител е монтирала 40 хиляди фотоволтаични панела на площ от 200 дка. Това прави соларният парк край Равна гора не само най-големият в България и на Балканите, но и един от най-мащабните в Европа и света.

Той вече работи с пълна мощност от 5 мw. В рамка над бюрото си Красимир Узунов е сложил първите фактури от продажбата на ток на E.ON България. От тях става ясно, че за един от слънчевите дни на май приходите от парка са за 17 860 лева, а за мрачния и дъждовен 8 май - 5600 лева.

"Ще си върнем инвестицията след 7-8 години", пресметна дъщерята на бизнесмена Ралица Узунова - тя е сред авторите на идеята за парка в Равна гора и мениджър на соларния отдел в семейния бизнес. "Интерсервиз Узунови" са инвестирали 15 млн. евро в проекта за соларната електроцентрала. От тях 3 млн. евро са похарчени за закупуване на терена. Животът на монтираните сега панели е 25 години. Очаква се те да произвеждат на година ток за 2.2 млн. евро.

Красимир Узунов успя да види отвисоко днес инвестицията си. Въздушната разходка стана възможна благодарение на един от гостите - собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, който пристигна в Равна гора с първия информационен хеликоптер у нас Robinson-R44.

Сега "Интерсервиз Узунови" са се заели с доразвиване на идеята за производство на еленергия от слънцето. Те ще предлагат соларни централи за покриви, паркинги, логистични паркове и търговски центрове в големите градове. "Първия договор по новия проект подписваме следващата седмица", обеща варненският бизнесмен.

"На последната среща на Камарата на работодателите и инвеститорите в България с правителството казах на премиера Бойко Борисов, че бизнесът иска правила. В България вече има такива правила, щом с моите гости от Sharp в самолета от Хамбург са пристигнали и куп германски инвеститори", сподели още Красимир Узунов.