Отнемат лиценза на търговци, които влагат вода в месото

Новините

12-05-2011, 12:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Земеделският министър обеща драконовски глоби и отнемане на лицензи на търговците, предлагащи на пазара месо, чийто обем и тегло са увеличени с инжектиране на водни и солеви разтвори, по повод публикация на вестник “24 часа“ от четвъртък.

В нея се разкрива как производители ползват машини за вкарване в месото на вода, нишесте и “течен пушек“ и така от килограм месо пускат на пазара продукция с тегло със 650 грама повече.

Практиката била фирмите да влагат до 50 процента вода в месните продукти и така да лъжат потребителите с грамажа. “Процесът в бранша се нарича тумблиране, при който в продуктите се инжектират вода и солеви разтвори, които не са полезни за здравето“, каза министър Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на агроведомството.

“Има случаи, при които от 1.5 кг пиле, близо половин килограм от него е вода и соли“, допълва той.

Подготвя се наредба, която ще регламентира допустимото количество добавки в месните продукти, а заловените нелоялни търговци, които не спазват изискванията, ще остават без лицензи, закани се той.

Българската агенция по безопасност на храните готви черен списък на некоректните производители и преработватели на храни, каза агроминистърът. В него ще влизат всички фирми, които не спазват хигиенните норми и изискванията за безопасно за потребителите производство. Агенцията вече затвори някои хлебарници и преработвателни предприятия .