Подкупи и вендета в Общинския съвет

Мисия Варна

12-05-2011, 20:57

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Подкупи са получили варненските общински съветници, за да подкрепят сделката за Логопедичната детска градина.

Това заяви днес в ефира на Дарик радио общинският съветник Красимир Узунов, Според него колегите му в местния парламент са били изкушени с по 5 000 лева авансово и са им обещавани по още 15 000 лева, ако предложението бъде прието. Това заяви в студиото на Дарик бизнесменът и местен парламентарист Красимир Узунов. По думите му парите са били предлагани от негов колега, който „често се изказваше на последната сесия”.

Проекторешението, предвиждащо 10 дка от Морската градина да бъдат дадени на частен инвеститор, който построи нова детска градина за 250 деца, беше отхвърлено на последното заседание на местния парламент. То беше подкрепено от 32 съветници, като само 2 гласа не достигнаха за квалифицирано мнозинство, каквото е нужно за смяна на статута на публична общинска собственост в частна. Против сделката бяха 11 съветници от БСП, ДСБ, както и двамата от партия „Глас” – Пламен Андреев и Красимир Узунов. Като потенциален инвеститор се сочеше фармацевтичният бизнесмен и също общински съветник Веселин Марешки. По време на дебатите между него и Узунов се стигна до спор за цената на строителството на детската градина.

Тя беше завишена двойно и инвеститорът щеше да излезе на печалба с над 2 млн. лв., коментира пред Дарик Узунов. Той нарече сделката „неприятна”, тъй като теренът от общо 16 дка бил дарен на Община Варна с условието на него да има детска градина.    

Пред ВарнаУтре други съветници уточниха, че първите 5000 лева са били предназначени за гласуването на последната сесия, което трябваше да разреши смяната на статута на терена от публична общинска в частан общинска собственост. Следващият транш - 3 пъти по-голям, е бил предназначен за сесията, на която бъде гласувана самата разпоредителна сделка с декарите в Морската - тоест публично-частното партньорство стане факт.

"Саморазправата" с виновните сделката да не мине през април започна още на следващия ден, когато сесията продължи. Тогава съветници от ДПС бойкотираха проекторешение за забрана върху козирките на сградите да се слагат рекламни табели и климатици. "Невинното" наглед предложение беше отхвърлено защото беше внесено от Красимир Симов, дръзнал да отсъства от гласуването за Логопедичната детска градина и респективно лишил лобистите от 1 глас "за".

Заради гласуването против сделката другият съветник от „Глас” Пламен Андреев получил тази седмица заповед от кметската администрация да премахме статуята „Венера от Варна”. Тя беше сложена за последния празник на града пред хотел „Черно море” от строителната фирма "Планекс". Лентата на статуята беше прерязана от бизнесмена Пламен Андреев и кмета Кирил Йорданов.

Краят на бизнес партиите идва и най-вероятно няма да се явяваме на предстоящите избори, добави още Узунов. Той се оплака, че участието в местната власт носи само негативи за него и за съпартиеца му. С гласа си като общински съветник съм спестил на варненци няколко милиона лева от измами в особено големи размери, завърши бизнесменът.