Кристин Дагуел: След идването си в България виждам света по-ясно

Мисия Варна

13-05-2011, 11:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След посещенията си в България виждам света и неговите измерения по-ясно, споделя Кристин Дагуел – британката, която тези дни докара близо 20 тона помощи за хората в неравностойно положение във Варна.

„Когато хората у дома ми казват, че в Англия има бедни, аз им отговарям – вие мислите, че парите не ви стигат, но всъщност имате избор как да харчите парите си. В България има наистина бедни хора – и аз трябва да направя нещо, за да им помогна”, споделя Кристин.

За първи път тя идва в България преди 15 години. На регионална конференция на Ротари в Солун през 1997 г. Кристин и нейният съпруг се запознават с български делегати и откликват на техния апел за помощ, насочена към домовете в България (домове за деца без родителска грижа, домове за възрастни хора, домове за хора с физически увреждания.) При първото си посещение Кристин посещава няколко града в страната –  София, Русе, Варна и Плевен, среща се с деца без родители от два дома. На въпроса „Какво искате да ви подарим? те казали „Нещо за ядене”. Това затвърждава решението й да направи всичко, което е по силите й, за да помогне на нуждаещите се в България.

Нейн основен принцип е дарението да е съобразено с нуждите на домовете. Предварително проучва какво е необходимо, събира даренията и след това ги транспортира с контейнери до България. Съдържанието им е разнообразно – от дрехи и обувки, чаршафи и одеала, до играчки и кукли за децата; храни за най-бедните; консумативи за болниците.

„Трябва да приемаме болката на другите като наша болка”, убедена е Кристин Дагуел. През последната година направените 2 дарения, разпределени с помощта на Ротари Клуб Варна Евксиноград, възлизат на 200 000 лева. Част от дарението е за Дома за хора с физически увреждания в Провадия, както и за претърпелия пожар Дом „Майка и дете” във Виница. Продължава раздаването на семейни и индивидуални пакети с храни за хората в неравностойно положение от Варна. Първите количества бяха раздадени в район „Владислав Варненчик”. „Правим всичко възможно благотворителността при нас да бъде постоянен ангажимент, а не отделни акции”, каза кметът на района Добромир Джиков.