Подписка срещу застрояване на имот в район Приморски

Мисия Варна

24-05-2011, 12:48

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Живущите в района на улиците Цар Асен и Войнишка в район Приморски във Варна започват подписка

с молба до Председателя на Общински съвет Варна, Кмета на град Варна, Кмета на район Приморски и общински съветници и областният управител на Варна. В молбата се настоява за запазване връщане на старият му статут и незастрояването на имота прилежащ към Дом Гаврош на ул.Войнишка 3А.

Публикуваме пълния текст на молбата.

Молим, да се изготви примерно предложение на вниманието на общински съвет за запазване на статуса и незастрояването на имота прилежащ към Дом Гаврош на ул.Войнишка, настояваме община Варна да влезе в преговори със собствениците и да предложи замяна срещу друг общински терен, а сградата да бъде превърната в детска градина,като бъдат навременно спрени строителните намерения на настоящият собственик/ци на Дружба Стил. Ние жителите на район Приморски,ще отстояваме и защитаваме архитектурният стил на строителството на нашите домове и унищожаването на малкото дървета и зеленина. Ако общината подходи по същия начин както с ЦДГ Пушкин, тя би могла да ремонтира и дори да надстрои сградата на ул. “Войнишка” и да я превърне в градина за около над 100 деца, както по-рано се изказа депутатът д-р Красимир Петров.

Странно защо при липсата на детски градини във Варна и интерес да се изграждат нови, общината не взема мерки и тихомълком оставя скоро собственика да влезе във владение и да започне строителството на 5 етажна кооперация и изсичането на дървета на по над 100 години. Ако общината защитава интереса на нас живущите в района, статуса на Дом Гаврош би трябвало да бъде променен с идеята която освен нас споделиха и други политически фигури.

Домът е построен върху земя, собственост на бившата "Дружба" и по силата на приватизационната сделка би следвало да е собственост на новия собственик на предприятието. Този собственик е предложил на общината да няма претенции върху "Гаврош" с оглед на социалната му функция и да бъде компенсиран с равностоен терен. Общината му бе отговорила, че това са зелени площи и с оглед на това собственикът на завода следвало да изчака. "Гаврош" било заведение с отмиращи функции, предстояло неговото закриване, след което въпросният собственик да си вземел "Гавроша". Като същият ,собственикът се е интересувал кога ще се закрива дом "Гаврош". С проект да се изсичат прилежащи дървета и строй в една от малкото незаляти с бетон части на Варна.

Още един интересен факт с оглед Дом Гаврош, в него са настанени между 20-30 ромски деца, повечето пушещи и скитащи навсякъде без контрол по отношение на дисциплина и възпитание,като за наемът на теренът с който се ползва същият Дом,общината превежда ежегодно по приблизително 38 000 лв годишен наем от джоба на нас данъкоплатците.

Сега, когато постоянно ставаме свидетели на скандални заменки срещу строеж, обезкървяващи общината от към общински имоти,почти не остана парцел с който община Варна да обезщети настоящият собственик на парцелът, върху който се намира Дом Гаврош, на чието място спокойно може да се надстрои детска ясла за над 100 деца, запазвайки и зеленината и архитектурният стил на района над пазар Чаталджа. Живущите тук, молим за обществена подкрепа и предотвратяването на бъдещо застрояване, възстановявайки статуса на сградата на Дом Гаврош пак в детска градина, какъвто беше преди решението на тогавашният кмет Х.Кирчев, да бъде променен, защото детската градина била забележете с отмиращо действие - излишна!?

Ние няма да чакаме, да отмрат каквито и да е функции на циганското свърталище, за да се борим сетне и с багерите,отстоявайки нашият интерес, ако трябва и с гърди!