"Спорт палас" се възражда за нов живот

Мисия Варна

27-05-2011, 09:43

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Футболно игрище с лекоатлетична писта, 25-метров закрит басейн, тенис корт, зали, пригодени за волейбол, баскетбол и всякакви спортове, дори с достъп за инвалиди - спортисти...

Всичко това и още, конструирано абсолютно по всички световни спортни стандарти. Става дума за почти завършения реновиран спортен комплекс само на няколко километра на север от морската столица - "Спорт палас".

Инвеститор е Министерството на спорта, а собственик - НСА, обясни ни г-н Георги Георгиев, управител на комплекса и на всички държавни спортни бази в Североизточна България. Реновирането е започнато още от Весела Лечева, но проектът е бил замразен. Сега министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков e подновил работата по спортния център.

В момента в комплекса кипи усилена работа. Най-вероятно "Спорт палас" отново ще отвори врати за професионални спортисти и за всеки, който желае, след средата на юни, каза за ВарнаУтре.бг г-н Георгиев.

Комплексът е подходящ за подготовка на професионални спортисти, на спортисти - инвалиди, както и за всякакви спортни събития, за провеждане на модерни тренировки, физическо възстановяване и подобряване на цялостната физическа форма. Комплексът ще предоставя медико - биологични изследвания и контрол. Всички зали и игрища ще имат трибуни за публика.

{gallery}VARNA/2011-05-26-sportpalas{/gallery}

Кратък опис на това, което видяхме:

Бесейнът е почти завършен. Ще бъде с 5 коридора и размери 25/12.5 метра. Закрит е и водата ще се отоплява от фотоклеткти, поставени на покрива.

Вече се монтират трибуните в залата - с около 280 седалки. Ще има и климатици. "Всичко е по световни стандарти", каза пред ВарнаУтре.бг г-н Александър Данаилов от една от фирмите подизпълнители.

Футболното игрище е почти завършено. В момента слагат маркировка на терена и работят по лекоатлетическата писта с дължина 400 метра и специална настилка. Трибуните още не са започнати, но всичко отново е по световни стандарти - дори игрището е разположено в посока север - юг, както е по цял свят.

Тенискортът и трите закрити зали също са почти напълно завършени. Залите са високи, с монтирани баскетболни кошове и маркивровка за различни спортове. В тези зали ще могат да се практикуват всички спортове - волейбол, баскетбол, хандбал, вдигане на тежести, бокс, борба, джудо, самбо и спортна стрелба, художествена гимнастика, футбол на малки вратички и т.н.

Хотелската част е готова - разполага със 180 места, 9 от стаите са оборудвани за инвалиди.

Монтирани са асансьори високи 2.25 м, подходящи за високите спортисти като баскетболисти и волейболисти.

Ресторантът е с изглед към морето. По него също се работи още, но е почти завършен. Цели се запазването на автентичния му вид, дори се възстановява огромната колона с облицовка от красиви речни камъни в центъра на ресторанта.

Комплексът разполага и с басейн за гостите, непрофесионален, отново с изглед към морето.

Видяхме рампите за инвалиди. Всичко е устроено за хора, които се придвижват с инвалидни колички. Първият етаж на хотелския комплекс - 9 стаи е изцяло пригоден за тях.

"Комплексът е напълно оборудван за инвалиди. Всички съоръжения са достъпни за тях. Доколкото ми е известно за първи път се прави такава база, или поне на това ниво. Все пак има и Параолимпийски игри и трябва да се мисли за тях", каза г-н Георгиев.

По думите му приоритет на коплекса ще бъдат националните отбори, след това клубните, но разбира се и непрофесионални спортисти ще могат да се възползват от него.