Как да изглежда Пристанище Варна-Изток решават днес студенти

Туризъм

27-05-2011, 12:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Реконструкция на територията на Пристанище Варна-изток и изграждане на нов административно-културен търговски център” е темата на ІV-ия Международен студентски архитектурен пленер.

Той ще се проведе днес в Двореца в Балчик. Организатор на събитието е Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”.

Конкурсът изисква изготвяне на градоустройствено решение на зоната и идеен архитектурен проект за ново кметство на Варна. Конкурсът е явен и с регламентиран достъп за участие. За него са се подготвяли студентски екипи от 7 държави, съобщава maritime.bg.

България е представена от 2 висши училища: Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър” и Департамент „Дизайн и архитектура на Нов български университет – София. Със свои проекти участват още Архитектурният факултет на Грузинския технически университет – Тбилиси; Университет за архитектура и урбанизъм „Йон Минку” – Букурещ, Румъния; Държавния политехнически университет МАРХИ – Москва, Русия; Архитектурен факултет на Държавен университет – Белград, Сърбия; Архитектурен факултет на Университет „Малтепе” – Истанбул, Турция; Архитектурен институт на Одеската академия за архитектура и строителство – Украйна.
Осемте висши училища се представят с работата на интердисциплинарни екипи, формирани от студенти архитекти и архитект-дизайнери под ръководството на един преподавател. Всеки от преподавателите в отборите ще изнесе лекция пред студентите от ВСУ по избрана от него актуална тема, свързана с образованието или с Черноморския регион.