До месец театър "Българан" може да затвори - качиха двойно наема му

Мисия Варна

30-05-2011, 20:20

Снимка:

СНИМКА: ВАРНАУТРЕ / ЗАК ПИНТО

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Двойно завишените наеми на помещенията във Военноморския клуб може да са причината частният театър да затвори врати до месец.

Месечните разходи за наем на двете зали вече ще възлизат на 12 000 - 15 000 лв. Промените в наредбата не дават възможност и залите да бъдат наемани за 4 часа, както до сега, а минимум за 6 часа или цял ден.

Скокът на цените е определен от новите изменения в наредбата, отнасяща се до военните сгради, алармира техническият директор на театъра Красимир Янев на днешната редовна приемна с граждани на депутата от ГЕРБ Димитър Атанасов, предаде "Позвънете: ВестникЪт".

По думите на Янев, въпосната наредбата е приета на 1 май, а ръководството на театъра е уведомено на 25 май. С нея влиза в сила 100% увеличени наеми на залите на Военноморския клуб.

"Ние не можем да покрием тези разходи, защото билетите ни са продадени за 3 месеца напред на старите цени и в резултат ще фалираме. За да отговорим на новите изисквания и да имаме поне минимална печалба, трябва да вдигнем цените на билетите на 45 лв.", заяви Янев.

Искането на ръководството на театъра е да бъде изготвена персонална оферта за тях, тъй като театър "Българан" развива културна дейност във военната сграда от години, издържа се самостоятелно от продадените билети и използва само едната зала за по 2 - 4 часа, както и фоайето, наемано като втора зала.

Ръководството на театъра води преговори за подписване на договор с Министерство на отбраната още от 2009 г., с който персонално да бъде определен начинът за ползване на сградата.

От там им е било заявено да изчакат въпросните промени за наемите, с които проблемът им ще бъде решен, но в резултат той се е задълбочил. Депутата
Димитър Атанасов уреди днес среща на ръководството на театър "Българан" с началника на кабинета на военния министър Йордан Божилов, за да обсъдят условията за подписване на дългоочаквания договор.