Евродепутати ще обсъждат с варненци икономическото възстановяване на съюза

Мисия Варна

31-05-2011, 12:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Граждански форум с участието на някои от най-влиятелните български евродепутати ще бъде кулминацията в "Дните на Европейския парламент във Варна”, които стартират днес с изложба на 30 карикатури на тема „България и Европа”.

За първи път Информационното бюро на ЕП в България изнася дейността си извън София.

Темата на срещата между депутати и граждани е "Икономическото възстановяване в ЕС, регионалните и черноморските му измерения". От 18 часа във ФК пред варненци застават Мария Неделчева и Андрей Ковачев от ЕНП, и Ивайло Калфин от С§Д. Те ще представят темите и предизвикателствата на следващата бюджета рамка на съюза и ще очакват да чуят идеите на варненци за реионални проекти и програми.
Няколко часа по-рано - от 14 часа в Зала "Пленарна" на общината, тримата евродепутати ще участват в семинар със студенти на тема "Бъдещето на европейските проекти след кризата".

В събота от 10 в х-л "Черно море" е кръглата маса на тема превенция с участието на евродепутите д-р Антония Първанова и Мария Неделчева, представители на МВР и жени, засегнати от насилие.

Варненски ученици ще заседават в Европейския парламент в Страсбург. Те ще влязат в ролята на депутати по време на симулирана сесия през есента. Утре Виолета Станичич, ръководител на информационното бюро на ЕП в София, ще обяви кои ще са младите варненски парламентаристи. Това ще стане по време на откритите европейски уроци в Първа езикова и в Математическата гимназии.
Досега по програма „Евросколар” близо 1200 български деца са участвали е симулираните сесии на Европейския парламент. Учениците работят цял ден в комисия, търсят отговор на  казуси, отстояват позиция по конкретни теми и задачи, по които дебатират, гласуват решения, обясни Станичич.

С изложба на карикатури започват днес Дните на Европейския парламент във Варна.
Тя е подредена под открито небе и е наречена "България и Европа". Откриването е  от 18.00 ч. на входа на Морската градина. Следва безплатен джаз концерт на същото място.

Изложбата представя 30 оригинални български карикатури на тема "България и Европа" на 10 от най-видните български карикатуристи - Валентин Ангелов, Христо Комарницки, Иван Кутузов, Чавдар Николов, Ивайло Нинов, Рачо Рачев, Илиян Савков, Ивайло Цветков, Георги Чалъков и Светослав Янакиев. Карикатурите, които с чувство за хумор "коментират" първите години на България в ЕС, могат да се разгледат в Морската градина до 5 юни 2011г.