Превозвач топи общината в Брюксел

Мисия Варна

31-05-2011, 12:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненската транспортна фирма „Коско” ООД ще търси защита от Европейската комисия заради спор с община Варна, стана ясно днес.

В нарушение на закона дружеството не е допуснато да изпълнява своите задължения по сключен договор с община Варна, твърдят собствениците му. Компанията не може да оперира, въпреки съдебните дела, които е водила и спечелила срещу община Варна. Сигнали "за закононарушения на територията на община Варна" ще бъдат изпратени и до посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия.

Превозвачите имт претенции, че Община Варна не изпълнява решения на Върховния административен съд, който преди повече от година – на 5 март 2010 г., отмени заповед на кмета на община Варна и така, по презумпция, възстанови „Коско” ООД да упражнява дейността си по линиите на обществения градски транспорт във Варна - маршрутите на автобуси с номера 15, 15Б, 115 и 148. Вече 14 месеца оттогава общината не е взела решение по казуса.

Поради тази причина ще информираме както Европейската комисия, така и посланиците на водещи западни държави у нас. Искаме да ги запознаем със закононарушенията в един определен регион на Обединена Европа, заяви управителят на фирмата Косьо Косев.
Причината за решението е, че от няколко години фирмата не може да изпълнява своите задължения - по договор за обслужване на линии, подписан с община Варна.

Той бе парафиран на 08.07.1998 г. Няколко години по-късно – на 23.06.2005 г., кметът Кирил Йорданов самоволно и без основание прекратил договора, без да са налице правни и фактически основания за това. През всичките години, от когато ни забраниха да работим, поддържаме необходимия автопарк, независимо от огромните разходи за това. Притежаваме лицензия за международен автомобилен превоз на пътници на ЕО за 50 автобуса, оповести управителят на „Коско” ООД. Той допълни, че през годините фирмата е загубила милиони от това, че не работи, а парите са отишли в други компании, без те да имат право по договор да возят пътници по линиите й.