1 юни - стотици деца декламират "Аз съм българче"

Мисия Варна

31-05-2011, 15:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 1 юни 2011 година от

10.00 часа на централния площад в Белослав

около 250 ученици от СОУ "Св.св. Кирил и Методий" и деца от ОДЗ "Щастливо детство" ще се включат в инициативата на образователния портал "Академика БГ"  за първото масово рецитиране на емблематичното стихотворение "Аз съм българче" . Инициативата е под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Проявата е без аналог в историята ни. Тя е насочена към най-малките ученици - от първи до четвърти клас. Целта е да се включат максимален брой участници от цялата страна, които да изпълнят площади, училищни дворове и паркове. Идеята на организаторите е Денят на детето да започне по емоционален и патриотично обагрен начин в цялата страна.

Пъстра и шарена е програмата за 1 юни. Започнахме с масовата рецитация, защото ни се видя най-интересна, но всеки родител сам ще подбере къде да заведе детето си според върастта и интересите му.:

Дом Другарче, 10.30 ч

Детски празник за децата на Варна организира фондация "Свети Свети Константин и Елена" в чест на Международния ден на детето. Събитието се осъществява в две части.

Празникът ще започне в 10,30 ч. на 1 юни в двора на дома за деца, лишени от родителски грижи "Другарче" във Варна. В него ще участват малчуганите от дома, които са на възраст от 3 до 6 години, връстниците им от центъра от семеен тип, а специални гости ще са учениците от дома за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Надежда".

Час и половина в двора на ул. "Ген. Колев" 90 ще има парти с клоуни, много състезателни, музикални и забавни игри, "татуси" с безвредни бои. За всички участници са предвидени награди - топки, обръчи, федербали, кофички и форми за пясък. Забавлението ще приключи със сладоледена почерпка, плодове и лакомства, сокове и нектари.

Рапонги, 17.30 ч

По-късно същия ден - в 17,30 ч. на детската площадка на Rappongi (ІІ буна на плажа), празникът продължава за всички деца на Варна със специално балонено парти. То ще е шумно, изненадващо и забавно - с много сок, игри и награди. Детският кът ще се превърне в "самотен остров", а всички участващи деца ще "оцеляват" сред изпитания, ще търсят съкровища и ще преследват балонени "чудовища".

И за да е празникът пълен, гости на партито ще са 20 деца от детски комплекс "Вяра, Надежда и Любов", с. Кичево, които ще участват активно в състезанията.

Целта на инициативата на фондация "Свети Свети Константин и Елена" е да достави радост на всички варненски деца, и най-вече - да продължи мисията - че не е достатъчно да се подобряват само битовите условия, в които живеят малчуганите от домовете, а да им се даряват празници, силен дух и далечни хоризонти. Именно това ще помогне за тяхната интеграция и развитие. В това вярват и партньорите на фондацията.

По време на партитата в морската столица, фондация "Свети Свети Константин и Елена" ще дари на трите детски институции книги, които бяха събрани по време на кампанията "Дари детска книга, сътвори магия".

Мол Варна, 18 ч

На този ден в Мол Варна винаги има много приказни герои, игри и забавления и разбира се много подаръци! В 18 часа в централното фоайе на партерен етаж ще започне най-пъстрото тържество с главни герои Малкият Мук и Аладин, талантливи деца-артисти, певци и танцьори.

Мили деца, бъдете част от детския конкурс за лице на Мол Варна на първи юни! Заявки за участие се приемат на телефон: 0895 417 517.

С атрактивно изпълнение в началото на събитието ще се включи представителна група на Спортен клуб по Карате Киокушин "Ичи Геки" с треньор световният и четирикратен европейски шампион Сенсей Емил Костов. Малките каратисти ще направят промо-демонстрация във връзка с предстоящата премиера на новата част от нашумялата анимация Кунг-Фу Панда.

Франкофонски център-Варна

По случай Международния ден на детето и инициативата „Ваш ред е да четете” Алианс франсез-Варна и Представителството на Френски институт във Варна организират среща с учениците, участвали в проекта „Трансфронталиера” и отличени с награда за „най-добре четящи деца” в международния проект „Четене на два гласа”. Учениците ще имат възможността да разкажат за престоя си във Франция. Събитието ще се проведе във Франкофонски център-Варна и на него ще присъстват делегация от Областния съвет на Департамент Нор, Франция и представители от Община Варна.

По време на тази среща ще се обяви посещението на Севрин Видал, писателката-лауреат в издание 2011 на проекта „Четене на два гласа” в България, предвидено за есента на 2011. По време на посещението си, тя ще се срещне с учениците от варненските училища, взели участие в първото издание на проекта и ще лансира второто издание на „Награда за четене на два гласа”.

Областно Управление Пожарна Безопасност и Защита на Населението, 10 ч

„Ден на отворените врати в МВР“ ще се проведе на първи юни – деня на детето пред сградата на ОУПБЗН (Областно Управление Пожарна Безопасност и Защита на Населението)-Варна. Началният час е 10:00, а организатори са синдикално дружество №32СМВР-Варна при Синдикална Федерация на Служителите в МВР.

Намерението на организаторите е да покажат техника от МВР на различните служби (техника от СПУ (Специално Полицейско Управление)-Варна, ГПУ(Гранично-Полицейско Управление)-Варна, ОУПБЗН-Варна, Телефон 112, както и Трето Районно Управление МВР-Варна), за да могат децата и всички желаещи да се докоснат до работата на служителите от МВР във Варна.

11 часа, Откриване на новопостроена ОДЗ №1 „Маргаритка”

за 100 деца във варненския район „Владислав Варненчик”. Район „Владислав Варненчик”, до блок 20 зад пощата

18.30, Летния театър, /при дъжд – в ДКС/

 „Заедно създаваме светове” – празничен концерт на учениците от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” и VІІІ СОУ „Александър Сергеевич Пушкин” по повод 1 юни – Международния ден на детето. Концертът е под патронажа на кмета на община Варна Кирил ЙОРДАНОВ.

19 часа, Ледената пързалка в кв. „Младост”

Празнична шоу-програма по случай Деня на детето, с участието на децата от школата по фигурно пързаляне и хокей на лед.

16. 30 часа, Grand Mall

Първоюнски парад с любими детски герои очаква почитателите на празненствата и веселието. Парадът тръгва на 01.06 в 16,30 часа от партера на Grand Mall и завършва на етаж 2 пред кино Арена с танци, демонстрации по бойни изкуства и много награди. Малки и големи ще имат възможността да спечелят покани за двама за официалната премиера на филма Кунг-Фу панда 2 от 19 часа в кино Арена в Grand Mall.
Първоюнските инициативи продължават с откриване на изложбата "Майки и приятели на деца аутисти: Чуйте за нашите деца", която е част от световната кампания Autism Mothers. Изложбата включва фотографии на майки на деца от аутистичния спектър от цялата страна, както и на известни личности, сред които Део, Ники Кънчев, Гала, Марта Вачкова, Графа, Камен Водиничаров.
Детският празник ще завърши с нашествие на герои от Cartoon Network в Grand Mall на 4 и 5 юни от 11 до 15,30 часа, което освен веселие ще донесе и хиляди награди.

17,30 часа в храм "Св. Архангел Михаил",

Kлуб "Ценности" при Варненската Търговска Гимназия "Г. С. Раковски" ще представи Урок по родолюбие по идея на Силвия Димчева. Темата е: Възраждането - нашето духовно възкресение. Ще се представи и брой 2 на вестник"Ценности".