Общината ще плаща само на клубове с медали?

Мисия Варна

31-05-2011, 14:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общината да спре да финансира или да предоставя безплатно спортна база масово на всички плувни клубове в града.

Това предложи на днешното заседание на комисията за Младежки дейности и спорт общинският съветник Валентин Милков. Повод за това стана сигнал на колежката му Калояна Димитрова, която изказа недоволството си от заповед на кмета, по силата на която още коридори на басейн "Приморски" вече са предназначени за платено ползване, а не за тренировки.

"Плувните клубове във Варна са прекалено много, когато отида на басейна се срамувам като гледам кой тренира децата. Това са хора без опит и умения, които гледат на децата като на касички", контрира Валентин Милков, който е известен варненски плувец. От общо 54 плувни клуба в страната, 20 са във Варна, а най-добрият от тях е едва на 6-то място в националното класиране, обясни съветникът. Наредба да регламентира кои спортни клубове имат право на финансова подкрепа от общината (100 000 лева на година харчи градската хазна за плувните клубове, обясниха от администрацията), поиска той. Според него само клубовете със успехи на национални и международни състезания трябва да имат право на безплатна база.

Община Варна ще финансира с 15 вместо с 10 хиляди лева емблематичния за града плувен маратон Варна-Галата, реши комисията. Предложението ще бъде гласувано на сесията на 22 юни след сигнал на Калояна Димитрова, че заради кризата всички традиционни спонсори на 61-годишната надпревара са се оттеглили.

30 проекта за над 140 хил. лева е одобрила комисията в дирекция "Младежки дейности". Общо 60 проекта представили НПО-тата в града, но "добри" се оказали едва половината, уточни Калина Попстефанова, директор на ресорната дирекция в Общината. Това наложило да не бъдат раздадени всичките заложени в бюджета 170 000 лева. Останалата сума ще бъде похарчена за младежкия фестивал, който започва през юни във Варна.  

На заседанието днес беше уточнен и списъкът със сумите, които ще получат варненските
спортни клубове за високо спортно майсторство. Общият размер на общинската помощ е 400 000 лева.