Красен Кралев: Варна има нужда да бъде управлявана от силен мениджър

Мисия Варна

31-05-2011, 14:53

Автор:

Агенция „Фокус”

Всичко от Автора

24,7 % от варненците биха избрали на предстоящите местни избори листата на ГЕРБ, сочи представително проучване на Агенция „Сова Харис” за социалните, политически и икономически нагласи в Община Варна, направено по поръчка на Агенция „Фокус” от 12 до 17 май.

Името на Красен Кралев е посочено от анкетираните граждани, като предпочитан кандидат за кмет на Варна.„Благодаря на моите съграждани, че са проявили толкова голямо доверие към мен. Социолозите не са ме включили в анкетните листове, защото неколкократно съм заявявал, че нямам амбиции към кметския пост във Варна, но благодаря на варненци, че считат, че имам качества да се справя с проблемите на родния ни град”, каза за радио „Фокус”-Варна експертът по публични комуникации и зам.-председател на „Новото време” Красен Кралев по повод резултатите от проучването на „Сова Харис”.

Той коментира, че не е запознат в детайли с пълния анализ на проучването, за да може да направи по-задълбочен анализ, но открои няколко момента. Проучването показва, че варненци не са изключително доволни от посочените до момента кандидатури и спряганите имена за кметския пост. „Виждаме една категорична подкрепа за Кирил Йорданов, дори и тя да е в най-слабия си вариант за последните 12 години. Виждаме и една тревожна тенденция, че имената, които гражданите са предложили като генерал Димо Гяуров и Николай Василев, са по-скоро на хора, които имат качествата да се справят с тази позиция, но едва ли биха се кандидатирали”, допълни Красен Кралев.

Според него е тревожно също, че не излизат нови имена на неформални лидери от Варна, което показва, че генното инженерство в политиката е в застой. Факт е, че Варна има нужда да бъде управлявана от изключително силен мениджър с мащабно мислене и богат опит в управлението на големи проекти. От спряганите в проучването на „Сова Харис” имена, само три отговарят на тази характеристика. „Освен мен, това са Веселин Марешки и Данаил Папазов”, каза още Красен Кралев и допълни, че той няма да се кандидатира за кмет на Варна, а Веселин Марешки много трудно може да успее.

Според Красен Кралев най-сериозното изпитание за изпълнителния директор на пристанище Варна - Данаил Папазов ще бъде преодоляването на вътрешнопартийната конкуренция и спечелването на номинация за кмет. „Ще бъде добре, ако мениджър с такива доказани възможности, които притежаваме, успее да спечели кметския пост”, коментира Красен Кралев. Според Красен Кралев това ще бъде трудно, защото партийните централи обичат да посочват друг тип хора за тази позиция.