Варна може да получи поне 50 милиона за транспорт

Мисия Варна

01-06-2011, 14:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Община Варна може да получи поне 50 млн. за развитие на транспорта, заяви днес край Аксаково министър Росен Плевнелиев.

Според министъра е необходимо морската столица да приоритизира Интегрирания си план за градско развитие.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството преряза лентата на завод за сухи строителни смеси край аксаковското село Изворско.

Регионалното министерство ще отпусне 1 млн. лв. за проектирането на плана за градско развитие. Община Варна обаче трябва да определи приоритетите си, защото Европа не финансира проекти на парче, в последния момент, посочи Плевнелиев.

Според министъра на МРРБ, Черноморското крайбрежие не е добър пример за това как могат да се правят Общи устройствени планове. Много други градове ги направиха по перфектен начин, посочи той и изрази надежда, че месеците до приемане на ОУП на Варна няма да са много.

Парите за проекта на естакада над свлачището „Трифон Зарезан" са осигурени, но е нужно да има няколко алтернативи, които да бъдат икономически обосновани, за да се избере най-правилното. Не е задължително всичко да става чрез националния бюджет. След като се изготви проекта, може да се кандидатства за финансиране от различни източници - Държавния инвестиционен заем, или ОП „Регионално развитие".

Подготвяме старта на строителството на автомагистрала „Хемус” в два участъка – от гара Яна до околовръстния път на София, като строителството започва след три месеца и в района на с. Белокопитово – Каспичан след два месеца и дължина 8 км. Дължината на участъците е близо 17 км, а стойността им е над 100 млн. лв., като парите са осигурени от ОП „Транспорт и държавния бюджет, заяви още министърът.

Аспарухов мост е сред 60-те моста в страната, които подлежат на спешен ремонт. Той ще се извърши с помощта на нов държавен заем, припомни Плевнелиев. Агенция „Пътна инфаструктура" подготвя проектната документация, като разделя програмата на две. За мостовете, които са част от Трансевропейската пътна мрежа, ще се търси финансиране по Оперативна програма „Транспорт". За мостовете, които не са част от тази мрежа, ще се търсят средства чрез заем от Световната банка или от Европейската инвестиционна банка.

По думите на Плевнелиев, България може да се позиционира като база за производство и логистика на строителни материали и износът им в целия Балкански регион с над 50 млн. потребители.