АЕЦ край Резово? Само древен слух. Засега

Животът

04-06-2011, 16:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Засега няма информация Турция наистина да започва строителство на атомна електроцентрала близо до българското село Резово,

заяви евродепутатът Андрей Ковачев.  „ В Европейската комисия няма данни за подобно строителство. Очаква се официалната позиция на турската страна”, каза той и обясни, че  участвал в среща на свои колеги от Кипър и Гърция с турски дипломати и представители на научните среди в южната ни съседка. Според тях в страната им  са били обсъждани 3 евентуални места за нова АЕЦ. Проектът Резово е отпреди 25 години и не е на дневен ред, категорични били те. Засега, по информация на Андрей Ковачев, надделявал проектът на границата с Кипър.
Той имал уверението с  комисаря на ЕС по енергетиката  Гюнтер Йотингер, че ще бъде информиран веднага след като се появи официална информация по въпроса.
Приоритет на Европа поне през следващите 10 г. ще бъдат Възобновяемите енергийни източници, стана ясно пък снощи, когато Ковачев заедно с колегите си Ивайло Калфин и Мария Неделчева участва в граждански дорум във Варна. Германия, например, си е поставила за цел до 2020 г. 40% от енергията в страната да бъде произвеждана от ВЕИ - вятър, слънце, енергия на морската вода и геотермални източници. "Динамиката на развитие на ВЕИ в България е добра и ние трябва да я запазим. Не са верни твърденията на ДКЕВР, че зелена енергия вдига сметките за ток. Единствената причина за скъпия ток е ниската енергийна ефективност в България", категоричен беше Калфин.