Нека бъде светлина!

Мисия Варна

05-06-2011, 11:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Изглежда и в градските дела, както и в природата, не можем да избягаме от баланса.

Тъкмо се усмихнем щастливо на красиво цвете, нова улица, спретнат парк и ето ти поредната гадост.
Но понеже съм непоправим оптимист, започвам първо с добрата новина: Само седмица след като по молба на наш читател написахме за проблема със светофара на "Горчивата чешма" (по пътя за Златните) той беше решен.


Краткият зелен сигнал (едва 9 сек.) за ляв завой в посока към града предизвикваше задръствания и опасност от катастрофи. Сега времето е удвоено - секундите са 21 (16 в по-ненатоварените часове от денонощието). Благодарим на общинската администрация и КАТ (техни екипи забелязахме на мясото в дните преди корекцията - явно проверяваха изчисленията за трафика, направени от нашия екип) за бързата реакция и за доверието. Макар че получихме и немалко коментари, в които читатели  предупреждаваха за огромните задръствания, които този светофар предизивиква в трафика откъм курортите в пиковия сезон. Факт, в който сме имали участта сами да се убедим

Сега още нещо странно. С пълното съзнание, че този път не можем да разчитаме на радикална промяна, но нека получим поне разумно и убедително обяснение. През последните няколко дни  работници слагат осветление в най-западната част на бул. "Цар Освободител". Прекрасно, ще кажете, "Нека бъде светлина!". Дали ще мислите така, ако ви кажа, че лампите се слагат на място, което е предвидено да влезе в разширяването на булеварда в отсечката между "Метро" и разклона за "Владиславово"? Всички автокъщи и сервизи в районна чинно са построени на 4 метра от сегашния асфалт именно заради плановете за разширение. В тези буферни 4 метра сега се слагат лампите, които рано или късно ще трябва да бъдат премахнати.

Интересно защо те не бяха монтирани на южния "тротоар", където щяха да останат необезпокоявани и след разширението?
Интересно и колко пари от бюджета за осветление е глътнала абсурданата инвестиция?

Интересно и защо не бяха осветени тъмни улици и междублокови пространства в самия квартал "Кайсиева градина" вместо да се харчат пари за тази артерия без жилищни сгради?