Завърши 45-дневният ремонт на ВиК в Златни пясъци

Мисия Варна

07-06-2011, 11:58

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

След 45-дневна аварийно-ремонтна опрация е напълно възстановена проводимостта на съществуващото трасе за дълбоководно заустване на ПСОВ „Златни пясъци”, съобщиха от ВиК.

Това автоматично гарантира отвеждането на 1 км навътре в морето на преработените отпадни води от пречиствателната станция, колкото е и проектната дължина на тръбата.

Извършените ремонтни дейности ще решат до голяма степен неблагоприятните екологични последствия за плажовете на Златни пясъци за предстоящия активен туристически сезон, тъй като отвеждането на отпадните води ще е далеч отвъд зоната за къпане, както и извън зоната за риболов, заявявиха от Вода и канал - Варна.

Цялата операция бе извършена със средства на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД и е на стойност 200 000 лева.
С помощта на специализирана плавателна техника и водолазни специалисти, екип на ВиК – Варна успя да възстанови цялостта на компрометираната тръба и да постигне 100% пропускливост след отстраняване на натрупванията от пясък и морски организми. Направените проби показват, че тръбата функционира в проектните си параметри.

Критичното състоянието на дълбоководното заустване бе установено по настояване на ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД още през миналата година.
Бяха възложени и извършени подводен оглед и заснемане на съществуващото трасе. Констатирани бяха многобройни пробиви и разкъсвания на металната тръба Ф1000, както и запушвания в големи участъци, които на практика препятстваха отвеждането на замърсените води извън зоната за къпане и атракции.
След анализ на получените резултати ВиК – Варна подготви работен проект за дълбоководно заустване на отпадните води от ПСОВ „Златни пясъци”, който бе предоставен безвъзмездно на община Варна за кандидастване за финансиране по Оперативна програма «Околна среда» 2007-2013. Движение по него все още се очаква, затова се наложи и предприемането на аварийни мерки преди началото на турстическия сезон, който по прогнозни данни ще бъде един от най-силните през последните години.

За да бъде гарантирана стабилната и безаварийна работа на дълбоководното заустване, предстоят заключителни и допълнителни рехабилитационни и укрепителни дейности, които ще бъдат реализирани в хода на нормалната експлоатация и непрекъснато отвеждане на отпадните води от ПСОВ «Златни пясъци».

За дългогодишно решаване на проблема с пречистването на отпадните води от курорта Златни пясъци и жилищните зони в района с експертната помощ на «Водоснабдяване и канализация – Варна» ООД е разработен и цялостен проект за реконструкция и модернизация на ПСОВ «Златни пясъци», който, по уверение на община Варна, е внесен още в началото на годината в Министерството на околната среда и водите, заедно с по-малкия проект „Дълбоководно заустване на отпадни води от ПСОВ „Златни пясъци”.

Предвид ограничените административни правомощия и компетенции на «Водоснабдяване и канализация – Варна» ООД екипът на дружеството не може директно да влияе върху ускоряването на процедурите по придвижване и бърза реализация на тези проекти, тъй като активна страна в този процес са Община Варна и държавните ведомства, които работят по оперативна програма «Околна среда». По тази причина със собствени сили и средства «ВиК – Варна» ООД извърши и аварийно-ремонтните дейности, които да осигурят безпроблемен летен сезон.