4 сгради край яз. Цонево са с несъответствия в строителните документи

Мисия Варна

08-06-2011, 09:03

Снимка:

СНИМКА: dimona.blog.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За 4 жилищни сгради край язовир „Георги Трайков“ (Цонево), общ. Дългопол, обл. Варна, изпълнявани в отклонение от издадени строителни книжа, са образувани административни производства по чл. 224 ЗУТ– за спиране на строителството.

Това сочат данните на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), след проверките за незаконно строителство в прилежащите територии на по-значимите 53 язовира в страната.

Язовирът е предназначен основно за комплексно и промишлено водоснабдяване на химическите заводи от Девненски промишлен комплекс и за напояване на земеделски земи. Язовирът е резервен източник за питейно-битово водоснабдяване.

По данни на сектор Варна, четирите жилищни сгради не са завършени и не се извършват строителни и монтажни работи. Налице са одобрени проекти за промяна по време на строителството, вписани със забележки към издадените разрешения за строеж, поради което са отпаднали причините за спиране на строителството.

За две сгради са образувани административни производства по чл.178 ЗУТ – за забрана ползването им, приключили с издаване на две заповеди за забрана ползване.

За четири от установените нарушения са образувани административнонаказателни производства и са издадени наказателни постановления. Съставени са 35 констативни протокола за строежи, за които не са установени нарушения.

На територията на с. Аспарухово и с. Дебелец са проверени общо 43 строежа. За две незаконни огради е образувано административно производство по чл. 225 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) – за премахване.

При проверка на място от сектор Варна, с констативни протоколи от 09.02.2011 г. е установено, че незаконните огради са премахнати доброволно. От началника на РДНСК-СИР са издадени две заповеди за прекратяване на образуваните административни производства по чл. 225 ЗУТ. Установено е, че оградите са построени през 2006 г., едногодишния срок за образуване на административнонаказателно производство е изтекъл, поради което такова не е образувано.

За 27 язовира не е установено наличие на строежи в заливаемите им зони и в санитарно-охранителните зони, извършени в нарушение на ЗУТ. В останалите 26 проверени от ДНСК язовира са констатирани нарушения.

Най-много са незаконните обекти край яз. „Ивайловград". Нито една от всичките 169 постройки на язовира с издаден акт за нарушение, няма нужните документи за законен строеж и поради тази причина те ще бъдат съборени.