ФК става клон на НДК

Мисия Варна

08-06-2011, 11:25

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Правителство-
то апортира в капитала на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Фестивалния комплекс във Варна.

Правителството апортира в капитала на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Фестивалния комплекс във Варна.

Така капиталът на дружеството се увеличава с 3 999 000 лв. и се създава клон на НДК в морския град.

До момента „Фестивален комплекс - Варна" беше юридическо лице, което поради неуреден правен статут е с изчерпани възможности за функциониране и развитие.

Припомняме, че oще преди месец Дянков съобщи, че в активите на НДК ще се апортира и Фестивалният комплекс във Варна, "който съществува на самотек по модела на НДК".

В началото на май Националният дворец на културата стана еднолично акционерно дружество на подчинение на Министерството на финансите, а след шест до девет месеца ще премине към ведомството на министър Вежди Рашидов.

Промяната на статута на НДК беше заложена в антикризисната програма на ГЕРБ, представена през 2009 г. По думите на министъра на икономиката, това е трябвало да стане още през 1991 г., тъй като от създаването си през 1986 г. НДК се води “творческо-стопанско обединение“ - форма, която не съществува в правния мир.

Фестивалният и конгресен център разполага с 11 многофункционални зали с капацитет от 50 до 1000 места, 3 ресторанта, 5 кафе-бара и 2 летни кафе-тераси, разположени под един покрив на 4000 кв.м. на най-оживената улица във Варна - на ларгото пред централния вход на Морската градина.

През юни се навършват 25 години от откриването на Фестивален и конгресен център - Варна. Комплексът е създаден през 1986 година, по проект на арх. Косьо Христов, твърди сайтът на ФК.

Едни от най-престижните мероприятия, на които ФКЦ е съорганизатор, са Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза”, Фестивалът на европейските филмови копродукци, Международният музикален фестивал „Варненско лято”, Варненският театрален фестивал, Международният майски хоров конкурс, Международният балетен конкурс - Варна, варненското издание на Европейския музикален фестивал на радио „FM classic”, Национални културни празници „Албена”, Коледният и Майският салон на изкуствата на СБП – Варна, Международният детски фестивал на изкуствата „Съзвездие море – слънце, младост, красота” и др.

През 1993 г. ФКЦ става инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който е единственият международен кинофестивал с конкурсна програма за игрални филми, провеждан в страната. Със своите досегашни издания той успява да се превърне в една от визитните картички на българската култура в световен мащаб.