Глобите за музика без лиценз вече са до 20 000 лева

Мисия Варна

14-06-2011, 14:55

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От този сезон глобите за обектите, в които се излъчва музика без уредени права са между 2000 и 20 000 лв.

По покана на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци, тази седмица ПРОФОН открива временна приемна в комплекса;
С цел улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и магазини в Златни пясъци, Варна и региона, организацията на артистите-изпълнители и музикални продуценти - ПРОФОН открива временна приемна в курортния комплекс.

От 14 до 17 юни включително (от вторник до петък тази седмица), всички собственици и управители на търговски и туристически обекти могат да заповядат в офиса на Съюз на хотелиерите на КК "Златни пясъци" - пл. "Параклиса" (сграда "Кабелна телевизия"), Стая 5, за да уредят правото да излъчват музика в своите хотели, заведения и/или магазини. Служители на ПРОФОН ще бъдат на тяхно разположение за консултации и сключване на договори, а необходимите документи са фирмено удостоверение и копие от категоризацията.

Временната приемна на ПРОФОН е организирана със съдействието на Съюз на хотелиерите на Златни пясъци и целта й е значително да улесни представителите на местния туристически и търговски бизнес, които трябва да лицензират публичното изпълнение на музика с организацията на артистите-изпълнители и музикални продуценти, преди предстоящите проверки от страна на Инспекторат "Авторско право и сродни права" към Министерство на културата. Според промените в Закона за авторското право и сродните му права, влезли в сила от 25 март 2011 г., санкциите за нарушители на закона, в това число и публични места, които използват музика без разрешение от правоносителите е между 2000 и 20000 лв. при първо нарушение и между 3000 и 30000 лв. при повторно. В същото време тарифите на ПРОФОН за заплащане правото на публично изпълнение на музика са съобразени с икономическата реалност в страната и са съгласувани с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), в сътрудничество с Министерство на културата, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, и са напълно приемливи.

Възнаграждението, което трябва да плащат заведенията и хотелите зависи от броя на местата и категоризацията на обекта, като стойностите са между 3 и 11 лв. за година на място или легло. Обектите, членове на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и местните й структури се ползват и със специална отстъпка, част от рамково споразумение, подписано между организацията и ПРОФОН. Възнагражденията за търговски обекти (магазини) и центрове за услуги (фризьорски, фитнес и др.) се определят от площта и са средно между 1 и 2 лв. на квадратен метър за година. Всички сезонни обекти (които функционират до 184 дни в годината), плащат половината от годишната тарифа.

Тарифите за заведения и хотели могат да бъдат намерени на уебсайта на ПРОФОН тук: http://prophon.org/users.php?page=4, а

за търговски обекти тук: http://prophon.org/users.php?lang=bg&page=5


За контакт със служителите на ПРОФОН във временната приемна в Златни пясъци тази седмица, можете да използвате следните телефони: (052) 355 731; 0884 16 17 95 и 0884 17 09 18. Работно време – 10-17 ч.; Адрес на приемната: пл. Параклиса (сграда Кабелна телевизия), стая 5, в офиса на Съюза на хотелиерите на К.К. „Златни пясъци”.