Най-после започва строителството на летището

Мисия Варна

16-06-2011, 11:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Пет години след като беше подписан договорът за концесия на летище Варна най-после започва реконструкцията

на отеснелия и остарял аеропорт. Днес новият стопанин  "Фрапорт Туин Стар Мениджмънт" оповести строителните си намерения след като областният управител Данчо Симеонов подписа техническата документация на Инвестиционния проект за изграждането на нов пътнически терминал на Летище Варна.

С това процедурите за терминала вече са в заключителна фаза на получаване на необходимите разрешения.

Очаква се строителството да започне веднага след края на активния туристически сезон.

Новата приемна сграда за пътниците, проектирана от световноизвестни архитекти и проектанти, ще предложи повече удобства и комфорт за гостите на летище Варна, обширни зони за пристигащи и заминаващи, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, разнообразие от магазини, ресторанти и кафенета, и места за приятно прекарване на свободното време преди полет.

Проектите са фокусирани върху запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на престоя им на летището, в съчетание с елементи от българската архитектура и природа. В момента концесионерът „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД провеждафиналния етап на процедурата за избор на изпълнител на строителството на терминалните сгради на летищата във Варна и Бургас. Предвижда се през 2013 година летище Варна да посреща туристите по Северното Черноморие в новия си терминал.

Инвестиционният проект е на стойност над 30 млн евро. Той е дело на британското архитектурно бюро "Халкроу груп лимитед", участвало в разработването на забележителни проекти като модерната сграда на летището в Торонто (Канада), първия летищен терминал във Великобритания, опериращ като хъб  в Бирмингам, летището "Лондон сити еърпорт",  разширението и преконфигуриране на съществуващата сграда на летището в Глазгоу, планирането, проектирането и надзора на втора писта на  международно летище в Абу Даби и др.

Другият автор на проектите на новите морски летища - "Паскал и Уотсън" е проектирал терминал 2 на летището в Дъблин и  летище Ларнака. Архитектурното бюро е имало честта да сложи точката на новия терминал 5 на лондонското летище "Хийтроу".
Новата сграда на варненското летище ще предложи повече удобства и комфорт за пътуващите - зони за пристигащи и заминаващи, модерни системи за обслужване на багаж, търговски и площи, ресторанти и кафенета, както и зона за развлечение във времето преди полет.

Интериорът на новия терминал на летище Варна ще запазва ваканционното настроение на пътниците по време на престоя им и ще съчетава елементи от българската архитектура и природа, обещават проектантите.

Във Варна новият терминал ще бъде разположен върху обширен неразработен терен, което ще позволи изграждането да се извърши в непрекъсната фаза.

Предвижда се новият терминал да има капацитет от 2.1 млн. пътници годишно според прогноза за 2015 година, като този обем на практика ще бъде обработен  през 5-те активни месеца на летния туристически сезон.

Планираната разгъната застроена площ е около  25 хил. кв. м. на два надземни и един подземен етаж. Застроената площ е около 10.5 хил. кв. м.

Новият терминал на летище Бургас ще има по-голям капацитет - от 3 млн. пътници годишно. Цифрата е съобразена с прогноза за 2015 година.