Почина варненският режисьор Димитър Стоянов

Мисия Варна

17-06-2011, 13:52

Снимка:

СНИМКА: dramavarna.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Днес на 73 години от инсулт почина варненският режисьор Димитър Стоянов.

Той е бил покосен от инсулт днес преди обяд на път от Варна за София, в района около Стражица, съобщи Дарик.

Снощи е била генералната репетиция на "Урболешка трагедия" - последната постановка на Стоянов. След репетицията той си тръгнал доволен и щастлив.

Димитър Стоянов е роден във Варна през 1938 г. Изучава цигулка, следва 2 години стокознание във ВИНС. Привлечен от света на изкуството, участва в масовите сцени на редица спектакли на Варненската опера. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Филип Филипов, специализира режисура в Москва и Ленинград, работи 4 години като актьор в Добричкия театър и 2 години като режисьор в театрите на Велико Търново и Пловдив. Приема поканата на своя професор да му стане асистент и след спечелен конкурс става преподавател във ВИТИЗ. Докато специализира в Съветския съюз, продължава режисьорските си ангажименти към театър „Сълза и смях".

От 1998 г. е на свободна практика, прави всяка година по няколко постановки в различни театри у нас и в чужбина и винаги с удоволствие се връща в родния град, където е поставял "Рибарски свади" от Карло Голдони, "Д-р" от Бранислав Нушич, "Човекоядката" от Иван Радоев. Сред най-успешните му проекти е постановката „Страсти под брястовете" на Нобеловия лауреат за литература Юджийн О`Нийл.


Погребението на Димитър Стоянов ще бъде във Варна.