Заводът в Езерово вече официално преработва варненския боклук

Мисия Варна

18-06-2011, 16:44

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненският боклук вече съвсем официално ще минава по поточните линии на завода в село Езерово.

Днес, точно 2 месеца след пуска на инсталацията, тя беше открита от премиера Бойко Борисов.

Той лично даде старт на еколинията от командния пулт на завода. Модерната и със завършен цикъл инсталация е първата у нас. Тя ще трябва да се справя с боклука на Варна и съседните общини.

Заводът беше построен за 3 месеца (след няколкогодишно бюрократично протакане). от Recycling Bulgaria - партньор на немския лидер в рециклирането Eggersmann Anlagenbau.

Поточната линия в Езерово беше пусната на 19 април.

Тогава гост на пуска беше кметът Кирил Йорданов.

Заводът ще използва съвременната технология за механично-биологично третиране  на боклука, за да преработва  140 хиляди тона отпадъци годишно. Те ще бъдат разделяни ръчно и автоматизирано на хартия, картон, полиестер, РЕТ и полимери, цветни метали, черни метали, стъкло. После сортираният боклук  ще бъде рециклиран.

Очаква се до края на годината Recycling Bulgaria да инвестира и в анаеробна инсталация,  която ще оползотворява и органични отпадъци. Технологията предвижда третиране на боклука в безкислородна среда чрез суха ферментация, което значително намалява разходите. При обработване на органичния боклук в анаеробна среда се отделят метанови газове, от които може да се произвежда електроенергия. От един тон биологична фракция може да бъдат извлечени 95 m3 биогаз в рамките на три седмици. По този начин инсталацията се захранва автономно, а остатъкът може да се реализира в националната електрическа мрежа.

Церемонията с участието на премиера беше осуетена от група недоволни граждани.Те твърдяха, че са бившите собственици на  "Екоинвест асетс" АД - фирмата, построила сградите на завода, инфраструктурата и осигурила оборудването на стойсност над 45 млн. лева. Протестиращите твърдяха, че настоящите собственици на завода все още им дължат пари. Хората бяха избутани от охраната и те не успяха да стигнат до премиера. Въпреки това, той беше информиран за случая и поиска подробности, за да възложи проверка на ДАНС още днес.