Избрани Новини
Само суджукът ни отсрамва в Европа
Горнооряховският суджук е единствената българска храна, която има шанс в най-скоро време да бъде вписана в европейски регламент.
Все още обаче нито един роден хранителен продукт не е признат в общността като традиционен, каза за „Монитор” Емилия Вълчева, експерт от дирекция "Координация по въпросите на ЕС" към Министерството на земеделието и храните.
В национална процедура са шест вида луканки, които все още не могат да я преминат. Общо става дума за 11 продукта, между които пастърма, филе „Елена”, роле „Тракия” и други.
В същото време от сдружението, което кандидатства за европейско признание на луканките „Панагюрска”, „Чумерна”, „Смядовска специална”, Търновска”, „Трапезица” и „Троянска” са недоволни от забавянето на работата още на национално ниво. В същото време те оспорват и това, че производството на горнооряховския суджук е тясно свързано с географския регион на Горна Оряховица.
През февруари регистрираните марки в ЕС станаха 1000 след прибавянето на италианското овче сирене с вкус на шафран "Piacentinu Ennese". Системата е създадена през 1992 г. , а в нея са регистрирани такива световноизвестни продукти като пармска шунка, сирене "Рокфор" и пайове със свинско месо "Melton Mowbray", сиренето „Фета” на комшиите от Гърция, както и много видове бира. Има три категории, по които може да се регистрират тези храни - защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер.
Процедурата е дълга и отнема години. В търсене на уникалните храни на България са се спуснали ентусиастите от Slow Food.
Смилянският фасул не е застрашен толкова от изчезване, защото той е поминък на една голяма група от хората, но е под угрозата на фалшифициране, най-често го подменят с китайски боб. От идващата есен ще се предлага в специални опаковки. Местните хора ще гарантират с имената си, че са произвели стоката без химия и спазвайки цялата технология за отглеждане, позната от много години. Бобът ще може да се намери само в няколко магазина, защото опаковката не е достатъчна защита и може да се фалшифицира