Искат Виница да се отдели от район "Приморски"

Мисия Варна

20-06-2011, 10:36

Снимка:

СНИМКА: ВарнаУтре

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Виница да стане отделен, 5-и район на Варна, изрази днес желание Георги Козарев, председател на Обществен съвет "Виница",

по време на приемната на народния представител от ГЕРБ и ръководител на местната структура на партията Павел Димитров.

"Искаме Виница да стане отделен район. "Приморски" е прекалено голям и е разделен на две части, които имат много различни проблеми. В градската част мислят за зелени площи, междублокови пространства и кучетата, а ние имаме огромни проблеми с инфраструктурата", заяви Козарев.

Председателят на обществения съвет на Виница каза още, че инициаторите на предложението са проверили и има възможност отделянето на квартала да стане чрез решение на парламента. Идеята е, като отделен район със собствен кмет и администрация, Виница да може да кандидатства и за европроекти, обясни още Козарев и допълни "Това не е нова идея, същестува поне от 2 години".

Той поиска от народния представител съдействие. Павел Димитров му обеща такова, при условие, че го убеди, че наистина поне половината от населението на квартала искат тази административна промяна. При тези условия депутатът ще съдейства на средващата стъпка - процедурата да мине за разглеждане в общинския съвет или Народното събрание. Това може да стане, чрез подписка, посъветва Димитров.

Броят на жителите в квартала в момента е около 25000 души, или около 1/4 от населението на район "Проморски". Това означава, че от Обществен съвет "Виница" ще трябва да съберат поне 12 хил. гласа. "Трябва да имате обосновано предложение. Искам да ме убедите, че от тези 25 хиляди население, не искат да се отделят само 2000 души, а останалите да са против", настоя депутатът.

Според Закона за териториалното деление, територията на град Варна е разделена на 5 района: Район „Аспарухово“ с 27 252 жители, в който влизат кварталите „Аспарухово“, „Галата“; Район „Владислав Варненчик“ с 48 645 жители, в който са кварталите „Владиславово“, „Кайсиева градина“; район „Младост“ с 87 386 жители, квартали „Възраждане“, „Младост“, „Михаил Иванов“, „Победа“, „Трошево“;„Одесос“ - 85 341 жители, квартали: Център, „Христо Ботев” и район „Приморски“ с 104 150 жители, в който са кварталите „Виница“, „Изгрев“, „Левски“, „Цветен квартал“, „Морска градина“, „Чайка“, „Бриз“, „Траката“, „Евксиноград“; курорти „Свети Илия“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Ален мак“, „Чайка“, „Ривиера“, „Златни пясъци“

Район Приморски е най-големият по територия и третият по население район в България след Люлин и Младост в Столична община.