Започва "Забавното лятно четене"

Мисия Варна

20-06-2011, 15:35

Снимка:

Az-deteto.bg

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Забавно лятно четене" е името на кампанията за насърчаване детското четене във Варна, която започва утре във Варна. Идеята и организацията е на детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека.

Стартът във Варна е на 21 юни от 10.30 часа в Детския и средношколски отдел на Регионалната библиотека Пенчо Славейков.

Кампанията ще протече през месеците на лятна ваканция на учениците (15 юни – 15 септември 2011 г.) и ще обхване цялата страна. Чрез онлайн читателския дневник  в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и  най-четената детска книга за Лято 2011.

Ще бъдат представим посланиците на „Забавното лятно четене“ във Варна, а също така екипът на Az-deteto.bg ще връчи Почетната грамота за принос към щастливото детство на българските деца на мюзикъла „Бремен” - Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна. Наградата, която до момента са получавали Валери Петров, Леда Милева, Слава Рачева, Борис Карадимчев и Маша Илиева ще бъде връчена лично на режисьорът на постановката Стоян Радев.

Инициативата "Забавното лятно четене" стартира на 1 юни 2011 и продължава до 15 септември 2011.  

За децата в сайта Az-deteto.bg ще бъдат предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани от организаторите книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, ще трябва да отговорят на въпрос съдържанието на книгата. Ще се изработят стикери с логото на инициативата, които с помощта на издателствата ще маркират книгите от списъка намиращи се в книжарниците.

"При старта на инициативата ще поканим децата и техните родители да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги", обясняват организаторите от Az-deteto.bg