Пожарите в областта се увеличават

Мисия Варна

21-06-2011, 15:31

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

От 1-ви март до 20-и юни във Варненска област е отчетено увеличение в сравнение със същия период на 2010-а, както в броя на пожарите с нанесени материални щети - 0 срещу 2, така и на запалванията в сухи треви и отпадъци - 81 срещу 107.

При палежите няма нанесени материални щети, но те са симптом за повишаване на пожарния риск, алармира ОД на МВР-Варна.

Увеличаването на пожарите в сухи треви са характерни за сезона, при настъпващо засушаване и затопляне и освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари, или да обхванат масиви с житни култури, с трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети.

Статистиката показва, че основната причина за възникването на пожарите през летния период е човешка небрежност.

Едва в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, в останалите 99 %  причина за огнените бедствия е човешка дейност - небрежност или умишлени действия.

В тази връзка от противопожарните служби припомнят, че чл. 137, ал. 3 от Закона за горите изрично забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии и санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 1 000 лв.

В брой 39 на Държавен вестник, бе обнародвана новата „Наредба № Із-1053 от 19.04.2011 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи”. Тя изрично забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

При започване на жътвата житните култури трябва да се парцелират на площи за еднодневна работа чрез ожънване, отстраняване на сламата и изораване на противопожарни ивици, с ширина не по-малко от 6 м. Същите ивици трябва да се направят между житните масиви и сметищата и гробищните паркове. Като цяло основните мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност са в унисон с изискванията на предния вариант на наредбата, но има нови моменти. При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно да се съобщава на телефон 112.