Нашата година – нашият глас – нашите дела

Мисия Варна

27-06-2011, 08:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проектът “Нашата година – нашият глас – нашите дела” е посветен на младежкото доброволчество и на Международната година на младежите – доброволци.

В проектът се предвижда да се запознаят младите хора с мисията на доброволческата дейност на две нива:
Първо – да се подготвят група млади хора, желаещи да се включат в доброволчески мисии и инициативи, за което са предвидени три лекционни курса (“Мисията на доброволеца”, “Комуникационни и лидерски умения на доброволеца” и “Исторически и културен профил на Варна”) и практическата реализация на една доброволческа инициатива – “Младите варненци подкрепят и работят за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата”, изразяваща се в срещи с млади хора за презентиране на идеята, изработване и отпечатване на издание, представящо кандидатурата на Варна и създаване на фейс-група, популяризираща и подкрепяща идеята “Варна – европейска столица на културата” чрез интернет.

Второ – доброволците, които са преминали посочените по-горе форми на подготовка осъществяват презентационни срещи със свои връстници и подготвят, отпечатват и разпространяват издание посветено на Международната година на младежите – доброволци.

Съпътстващата ни дейност ще бъде по посока на популяризирането на проекта и на неговите две главни цели:
-    привличането вниманието на младите хора към мисията на доброволеца и отбелязването на Международната година на младите доброволци, и
-    сформирането на подкрепяща група за кандидатирането на нашия град за европейска столица на културата.

Тук включваме наред с печатните издания и сформирането на фейсгрупите, още и:
-    две пресконференции;
-    разпространението на минимум три прессъобщения;
-    информационни табла в залата на МИКЦ Варна и в училищата, където ще бъдат проведени срещите, предвидени в проекта;
-    раздаване на комплекти или част от аксесоарите, включени в екипа на участниците в проекта.
По своята насоченост и съдържание настоящият проект е съобразен с основната цел на програмата “Младежки проекти” през 2011 година - осмисляне на свободното време на младите хора чрез стимулиране на доброволчески инициативи, предприемчивост и творчество.

Групата на преките участници в проекта включват 15 младежи на възраст от 15 до 18 години, желаещи да се подготвят за работа като доброволци.

Чрез дейностите, предвидени в настоящия проект и чрез формите за популяризирането им очакваме да въздействаме приблизително върху 500 - 600 младежи на възраст от 15 до 18 години от варненските средни училища.