И земята около ФК влиза в капитала на НДК

Мисия Варна

29-06-2011, 15:07

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Правителството измени разпореждането за апортиране на Фестивалния комплекс във Варна в капитала на НДК, като реши заедно със сградата на комплекса да се апортира и земята, върху която тя е построена, съобщиха от правителствената пресслужба.

Теренът е с площ 4042 кв. м и е публична държавна собственост

В резултат на разпореждането се предвижда капиталът на НДК да се увеличи с 4 502 000 лв. вместо с 3 999 000 лв.

В началото на юни правителството апортира в капитала на „Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Фестивалния комплекс във Варна.

До момента „Фестивален комплекс - Варна" беше юридическо лице, което поради неуреден правен статут е с изчерпани възможности за функциониране и развитие.

В началото на май Националният дворец на културата стана еднолично акционерно дружество на подчинение на Министерството на финансите, а след шест до девет месеца ще премине към ведомството на министър Вежди Рашидов.

Промяната на статута на НДК беше заложена в антикризисната програма на ГЕРБ, представена през 2009 г. По думите на министъра на икономиката, това е трябвало да стане още през 1991 г., тъй като от създаването си през 1986 г. НДК се води “творческо-стопанско обединение“ - форма, която не съществува в правния мир.

Фестивалният и конгресен център разполага с 11 многофункционални зали с капацитет от 50 до 1000 места, 3 ресторанта, 5 кафе-бара и 2 летни кафе-тераси, разположени под един покрив на 4000 кв.м. на най-оживената улица във Варна - на ларгото пред централния вход на Морската градина.